Erfgoed op de kaart: Thema-avond over buitengewoon Erfgoed in Kampen

Geplaatst op 15 september, 2021 om 1:34 | In de categorie:

De Monumentenraad Kampen organiseert op donderdagavond 23 september samen met het Stadsarchief Kampen een thema-avond over erfgoed.  Wat betekent erfgoed voor u, de stad én de omgeving? Daarover gaat dit ‘Rond de tafel gesprek’, onder leiding van Astrid de Jong – ook bekend van de Nachtzuster van Radio 1. Iedereen is welkom om deze bijzondere bijeenkomst mee te maken. Plaats van handeling is de prachtig gerestaureerde Burgwalkerk, inmiddels succesvol herbestemd tot De Burgwalhuis van muziek en verdieping.

Tot ‘erfgoed’ behoren alle zaken die wij bewust of onbewust allemaal wel belangrijk vinden. Een mooie binnenstad, de unieke kleine kernen, de bruine vloot, het bijzondere Kampereiland, of verhalen en tradities lijken gewoon. Toch is dat niet: ze zijn buitengewoon! Daarom moeten we dit erfgoed koesteren en erin investeren!

Het doel van de avond is het vergroten van het historisch besef. Om te inspireren en om iedereen te motiveren om in de toekomst nóg beter met het Kampense erfgoed om te gaan.  

Programma 

Om 19.00 uur is De Burgwal open voor de inloop met koffie en thee, onder het genot van muziek door organist Jos Mulder. Om 19.30 start de avond met een korte toelichting over de herbestemming van de Burgwalkerk door de gastheer van de avond, de heer Endedijk. 

Tijdens de avond gaat Astrid de Jong in gesprek met tafelgasten Evert Duitman (beheerder museum de stadsboerderij), Herman Broers (historisch journalist, biograaf, verhalenverteller én schrijver), Angelique Fokker (eigenaar van een monument én grafisch ontwerper), Samantha Miftari- van Zanten (binnenstadbewoner en ondernemer) en Hero Klinker (erfgoedliefhebber). 

Tijdens de avond wordt vooral om uw mening en visie gevraagd. Om alvast warm te lopen voor het gespreken vragen we uw medewerking. Welk erfgoed vindt u belangrijk? En wat wilt u vooral behouden? De Monumentenraad zou dat graag al vooraf weten. Wij roepen bezoekers aan de thema-avond daarom op om als ze dat leuk vinden in een korte film (max 30 seconden) antwoord te geven op één van de onderste vragen: 

  1. Ik vind erfgoed in Kampen belangrijk, omdat …………. 
  2. Dit is het mooiste Kampense erfgoed ………….!

Dus ga op stap en stuur je film vóór 22 september naar info@monumentenraadkampen.nl!

De inzendingen kunnen gebruikt worden voor de thema-avond. 

De avond is om 21.00 uur afgelopen. Daarna is er gelegenheid om onder het genot van een drankje na te praten. Tijdens de avond worden de richtlijnen van het RIVM gehanteerd. 

De Burgwal 

De Burgwal is sinds kort geopend als huis van muziek en verdieping. Tijdens een flinke verbouwing is het interieur van het gebouw stap voor stap opgeknapt en vernieuwd. De laatste fase van de renovatie van het interieur betreft ‘De Burgwal’. Daarvoor is een plan gemaakt door architect Ron Verduijn van Buro Stiel (in Elburg). Buro Stiel is gespecialiseerd in het verbouwen en aanpassen van kerken met het oog op een ander gebruik. De bruine kleur die zolang overheerste, wordt vervangen door verschillende tinten groen. Een fraai voorbeeld van een geslaagde herbestemming. 

Monumentenraad 

Sinds 1993 heeft Kampen een Monumentenraad. Het belangrijkste doel van de Raad is het gevraagd en ongevraagd adviseren van het College met betrekking tot het erfgoed binnen de gemeentegrenzen. Dit betreft onder meer de instandhouding van het erfgoed, de aanwijzing van monumenten, de verdeling van subsidies en de uitvoering van de gemeentelijke erfgoedverordening (uitgezonderd vergunningaanvragen). Daarnaast kan de Monumentenraad op eigen initiatief onderwerpen aandragen die zij belangrijk vindt voor het erfgoedbeleid, of die in haar ogen meer aandacht verdienen. Met deze thema-avond wil de Monumentenraad haar kennis verder vergroten en polsen hoe de lokale gemeenschap tegen erfgoed aankijkt.

Aanmelden

De entree is gratis. De bijeenkomst staat open voor iedereen: geïnteresseerden, politiek, medewerkers en/of inwoners met interesse in erfgoed. 

Aanmelden is verplicht en kan vanaf vandaag tot 23 september via de website van de Monumentenraad Kampen