Bijtende honden plaag voor Stadspark

Geplaatst op 29 januari, 2021 om 2:53 | In de categorie:

De afgelopen maanden zijn er meerdere bijtincidenten geweest in het Kamper stadspark. Met als triest dieptepunt een doodgebeten hond in het Engelenbergplantsoen afgelopen zomer. Helaas was dit geen incident maar zijn er meerdere aanvallen en bijtincidenten geweest met veelal loslopende honden waarvan maar weinig mensen melding maken of aangifte doen.

Begin december is er een hondenbezitter met zijn twee labradors vanuit het niets aangevallen door een boxer in het stadspark aan de 2e Ebbingestraat.

De agressieve boxer had zich weten los te rukken, en zette de aanval over een afstand van tussen de 30 en 40 meter in. Hierbij beet hij eerst de ruim 12 jaar oude hond, maar toen de eigenaar deze had weten te bevrijden ging hij door naar de jonger hond. Pas minuten nadat de hele aanval duurde kwam de bazin van de agressieve hond ter hulp. De eigenaar van de labradors had de boxer al meerdere trappen gegeven maar deze bleef de labrador bijten. Uiteindelijk hebben beide eigenaren de honden los gekregen en heeft de eigenaar van de labradors aangifte gedaan bij de politie.

Helaas heeft dit niet geleidt tot het opleggen van dwangmaatregelen zoals daar zijn het verplicht dragen van een muilkorf, het opleggen van en dwangsom of het ten allen tijde buiten aangelijnd hebben van de hond(dus ook in losloopgebieden). De politie is bij de eigenaar van de Boxer aan de deur geweest en heeft hem geadviseerd de hond door middel van een tuig aan te lijnen en te muilkorven. Maar dit is slechts een advies daar alleen de gemeente dit soort dwangmaatregelen op kan leggen. De afdeling toezicht en handhaving van de gemeente Kampen heeft de eigenaar van de Labradors laten weten hiervan destijds niets te hebben ontvangen van de politie.

Triest resultaat van dit alles is dat de 2 Labradors, woensdag 13 januari jl. wederom zijn aangevallen door dezelfde Boxer. De eigenaar had net met zijn partner de woning verlaten en de weg over gestoken toen hij de eigenaar van de Boxer zag met in zijn hand een losse riem. De man met de Labradors stapte al naar achteren omdat hij wist dat dit betekende dat de boxer weer los rond liep. Maar dat mocht niet baten. De Boxer vloog, over een afstand van 10 meter, vanuit de struiken de hond weer aan. Wederom werd de hond gebeten. Gelukkig duurde dit bijtincident en aanval korter dan die van december, maar het neemt niet weg dat zowel de hond als de eigenaar enorm geschrokken en angstig zijn om naar buiten te gaan. De eigenaar van de 2 Labradors heeft opnieuw aangifte gedaan tegen de Boxer en zijn eigenaar.

Echter heeft dit nog niet geleidt tot handelen van de gemeente. De afdeling toezicht en handhaving heeft pas vrijdag 15 januari, na meerdere keren bellen van de eigenaar van de honden, naar zowel politie als toezicht en handhaving, de aangifte van de politie ontvangen. De politie mailde namelijk al geruime tijd(in ieder geval sinds november) alle aangiftes en vragen aan een medewerker bij de gemeente die afwezig is. Toezicht en handhaving heeft maandag 18 januari hierover verder contact gehad met de verantwoordelijke voor dierenzaken bij de politie. Het hele dossier met beide aangiftes, ligt nu, bijna 2 maand na de 1ste aangifte van het 2de bijtincident, bij de juridische afdeling van de gemeente Kampen.

Gerben Wijnja, fractievoorzitter D66, heeft enkele jaren terug al gepleit voor een betere en eenvoudigere registratie van dit soort incidenten en een bijtprotocol. Zodat je een goed beeld krijgt welke honden en baasjes veel overlast (of erger) veroorzaken. Hij laat weten dit wederom op te zullen nemen wanneer er gesproken wordt over het gehele handhavingsbeleid binnen de gemeente Kampen.

Ingezonden stuk