Honderden forellen uitgezet in Dompekolk

Geplaatst op 5 november, 2020 om 8:03 | In de categorie:

De Dompekolk nabij Kamperveen zit weer vol met mooie, lekkere vis. ‘We hebben maar liefst honderd kilo forellen uitgezet’, vertelt Riek Jongman, bestuurslid van Hengelaarsvereniging Ons Vermaak. ‘Dat zijn driehonderd vissen.’ Alleen leden van Ons Vermaak kunnen aan de Dompekolk vissen en mogen twee van de gevangen vissen meenemen naar huis.

Een lekkernij, zo weet Riek, die waarschuwt: ‘We houden de kolk extra goed in de gaten, want we weten dat er ook een ‘beroepsvisser’ actief is die veel meer vangt en meeneemt dan is toegestaan…’

Vermaak

Ieder jaar zet de hengelaarsvereniging jonge vissen uit in de diverse kolken die het beheert. Maar alleen in de Dompekolk worden forellen losgelaten. Dat biedt de hengelaars van Ons Vermaak een extra leuk stukje vermaak, zo weet Riek. ‘Normaliter zetten we de vis in september uit, vlak voordat we in de eerste week van september ons jaarlijkse forellenviswedstrijd organiseren.’ Andere jaren konden hier steeds opnieuw circa twintig tot 25 vissers aan deelnemen; dit jaar werd het evenement, vanwege Covid-19, afgelast. Toch heeft men dit jaar wel besloten om extra vis in de kolk uit te zetten. ‘Maar ook elders in onze wateren hebben we inmiddels al vis uitgezet of gaan we nog vis uitzetten’, vertelt hij.

Speciaal aas

Alleen leden van HV Ons Vermaak, die dus beschikken over de juiste vergunning, mogen aan de Dompekolk vissen. Ieder ander die door Riek of zijn collega’s worden betrapt op vissen, kunnen een fikse boete tegemoet zien. ‘Forellen kun je vangen met maden of meelwormen’, vertelt Riek. ‘Maar er is ook speciaal forellen bait beschikbaar.’ Dit laatste is een synthetische substantie waar voor de geur vaak knoflook aan wordt toegevoegd. Het aas met een felle kleur, waarin ook glitters verwerkt zitten, werken als een magneet op de forellen. Riek: ‘Forelvissen is ingooien en weer inhalen; steeds opnieuw.’ Hierdoor zal het speciale aas gaan ronddraaien, waardoor het lijkt alsof er een lekker hapje aan de forel voorbij zwemt.

‘We hebben bewust gewacht met te vertellen dat de forellen weer zijn uitgezet’, aldus Riek. ‘Zouden we het vooraf melden, dan zitten er vaak al vissers klaar terwijl de vissen net zijn uitgezet. Ze zijn dan nog wat onwennig, dus zie je ze dan in groepjes aan de oppervlakte zwemmen. Wie op zo’n moment een hengeltje uitgooit, heeft geheid beet.’ Inmiddels zijn de vissen gewend aan hun nieuwe habitat en zal het vangen van de forel iets meer kundigheid van de visser vragen, weet hij.

Tekst (C): Alex de Jong @ Attest Communicatie