CDA wil lokale economie stimuleren

Geplaatst op 16 mei, 2020 om 8:00 | In de categorie:

Het CDA roept het college van burgemeester en wethouders op om in deze coronatijd de lokale en regionale economie te stimuleren. Volgens het CDA zou dat kunnen door bijvoorbeeld lokale ondernemers voorrang te geven bij aanbestedingen voor gemeentelijke projecten. Daarnaast zouden aanvraagprocedures voor bijvoorbeeld vergunningen verkort kunnen worden.

Raadslid Janine de Kleine geeft aan dat hoewel op gemeentelijk niveau niet alle economische knelpunten opgelost kunnen worden, de gemeente ondernemerschap wel kan stimuleren. “Wij horen dat veel ondernemers creatieve ideeën ontwikkelen die zij direct of na versoepeling van enkele maatregelen kunnen uitvoeren. Daarnaast horen wij van winkeliers dat zij nadenken over – al dan niet tijdelijke – uitbreiding van hun winkel via een uitbouw of professionele tent. Hier gelden in normale tijden tijdrovende procedures voor. Juist in deze tijd is het belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente dan optimaal is, zodat ondernemers zo spoedig mogelijk hun idee kunnen uitvoeren.”

Het CDA vraagt dan ook of het college mogelijkheden ziet om de lokale en regionale economie te stimuleren. Daarbij kan worden gedacht aan het versnellen van aanbestedingen voor gemeentelijke projecten of het geven van voorrang aan lokale ondernemers bij aanbestedingen.

Ook door als gemeente zoveel mogelijk lokaal in te kopen, wordt de lokale economie gestimuleerd. “Daarnaast willen wij van het college weten of er mogelijkheden zijn om via verkorte aanvraagprocedures de dienstverlening naar ondernemers met innovatieve ideeën te vergroten”, aldus De Kleine.