Grafiekwerkplaats GRAK naar Quintus

Geplaatst op 2 april, 2020 om 3:19 | In de categorie:

Er staat een unieke verhuizing op stapel. De grafiekwerkplaats van stichting Grafisch Atelier Kampen (GRAK) krijgt een nieuw onderkomen bij Quintus aan de Vloeddijk. “Grafiekwerkplaatsen worden steeds zeldzamer. De faciliteiten en kennis binnen het GRAK zijn industrieel erfgoed. Met deze verhuizing wordt dit erfgoed behouden, verduurzaamd én nieuw leven ingeblazen”, aldus GRAK-voorzitter Jan Nuij.

Stichting Grafisch Atelier Kampen werd in 1983 opgericht om ruimte en faciliteiten te bieden aan professionele kunstenaars. Sindsdien beheert het GRAK een goed geoutilleerde werkplaats in het voormalige stadskantoor van Kanis & Gunnik aan de Hofstraat. Hier worden ambachtelijke grafische technieken als zeefdruk, hoogdruk, diepdruk, steendruk en boekbinden beoefend. Nuij: “Tegen een vergoeding kunnen kunstenaars die deze technieken beheersen, gebruikmaken van de faciliteiten. Maar het aantal kunstenaars neemt helaas af. Daarnaast wordt het GRAK volledig door vrijwilligers bestuurd en georganiseerd. Tegelijkertijd lijken de klassieke druktechnieken te verdwijnen door de opkomst van digitale reproductietechnieken. In deze vorm is het GRAK daarom niet langer toekomstbestendig.”

Grafiekwerkplaats 2.0

“Kampen heeft met de grafiekwerkplaats, haar kunstenaars en vrijwilligers, de gereedschappen en de verzamelde kennis iets unieks in handen dat we graag in stand willen houden en verder brengen”, vindt ook Quintusdirecteur Hendrik Jan Houtsma. “Met de verhuizing naar het kunstencentrum blijft de grafiekwerkplaats niet alleen behouden, maar wordt ook doorontwikkeld. Quintus ziet ook mogelijkheden om de kennis van de deskundige vrijwilligers en kunstenaars om te zetten in kunsteducatie voor scholieren, amateurkunstenaars en andere geïnteresseerden via cursussen en workshops. Daarmee worden de klassieke druktechnieken onder de aandacht gebracht van een groot publiek en wordt dit immaterieel, industrieel erfgoed bewaard en nieuw leven ingeblazen.” Jan Nuij vult aan: “Omdat de nieuwe werkplaats groter en beter ingericht zal zijn, wordt het mogelijk om grotere groepen te ontvangen zoals scholieren en cursisten. Ook de ruime openingstijden van Quintus geven meer mogelijkheden in het gebruik van de grafiekwerkplaats. Bijvoorbeeld voor de professionele kunstenaars uit Kampen maar ook uit andere regio’s in Overijssel, Flevoland, Noordoostpolder, Drenthe, Gelderland en Utrecht.”

Opening ‘DrukBezig’

De verbouwing en verhuizing van de werkplaats staan gepland in het voorjaar van 2020 (de huidige werkzaamheden gebeuren uiteraard op de veilige anderhalve meter afstand van elkaar!). Dit zal op unieke wijze in beeld worden gebracht met foto’s, video (vanaf april onder de titel ‘DrukBezig’ te volgen op YouTube) én op gedrukte prenten met één van de ambachtelijke druktechnieken. De verwachting is dat de werkplaats in het najaar opent voor professionele kunstenaars en geïnteresseerden. Ook zal het Quintus cursusprogramma voor 2020/2021 cursussen en workshops druktechnieken bevatten. Vanaf dat moment is er ook ruimte voor workshopdagen voor scholieren. Jan Nuij: “Wij zien uit naar deze nieuwe fase voor de grafiekwerkplaats!”

Fotobijschrift: Foto (archief) Nick de Vries