‘Heel fijn dat de hele groep met mij meeliep tijdens MS Motion Zwolle!’

Geplaatst op 23 februari, 2020 om 2:06 | In de categorie:

Marc van Dalen (42) uit Assen is gediagnosticeerd met multiple sclerose (MS). Vorig jaar deed hij mee met MS Motion Zwolle, het wandel- en hardloopevenement waarmee het Nationaal MS Fonds geld ophaalt voor onderzoek naar MS. 

MS Motion

Toen vrienden van Marc twee jaar geleden vertelden dat ze geld gingen ophalen voor onderzoek naar MS met het hardloop- en wandelevenement MS Motion, grapte Marc dat hij het volgende jaar zelf ook mee zou doen. Zijn twee dochters en vrouw, net gestart met hardlopen, schreven zich ook in. Van het een kwam het ander en voordat Marc het wist deden ze in 2019 mee met een groep van elf man. ‘De sponsoring liep echt als een tierelier, het leefde in mijn omgeving! Zodra ik via social media een post plaatste over MS Motion, werd het gedeeld en uiteindelijk kreeg ik zelfs donaties van mensen die ik niet eens ken. We hebben er die dag echt een gezellig uitje van gemaakt. DJ, foodtrucks en we hebben met ons team zelfs naderhand gebarbecued met zijn allen.’

Vrijwilligerswerk

Dit jaar is Marc er weer bij, niet als deelnemer maar als vrijwilliger. ‘Ik ben altijd graag op zoek naar activiteiten om onder de mensen te komen. Bij MS Motion draait het om mensen. Zo zijn er mensen met MS die maanden trainen om mee te kunnen wandelen, maar ook familieleden of vrienden die zich individueel of als groep inschrijven voor 5 of 10 km hardlopen of wandelen. En dat alles met een mooi doel: geld ophalen voor onderzoek naar MS.’

De diagnose

Dat dit onderzoek nodig is weet Marc, die zelf MS heeft, als geen ander. Het startte bij hem met vage klachten: gevoelloze voeten, last met evenwicht, geen goed zicht. Toen hij met gevoelloze benen bij de huisarts aankwam, verwees hij hem door naar het ziekenhuis. Tijdens het onderzoek daar merkte Marc dat één kant van zijn gezicht gevoelloos was. Dit was voor de artsen reden om hem langs de neuroloog te sturen. Toch duurde het nog een jaar tot hij de diagnose MS kreeg.

MS & werk

Na de diagnose kreeg hij twee keer een Prednisonkuur in één jaar. Vervolgens was de MS even rustig. Tot in 2013 zijn broer ging trouwen. ‘Ik weet niet of het de stress was, maar ineens kreeg ik heel veel klachten.’ Marc is toen een jaar ziek geweest. Na dit jaar heeft hij geprobeerd zijn werk weer op te pakken, echter vrij kort nadat hij weer aan de slag ging werd hij arbeidsongeschikt verklaard. ‘Dat was best een klap. Mijn werk was leuk en ik had niet verwacht er vroegtijdig mee te moeten stoppen. Sinds ik niet meer werk heb ik iets meer rust, ik ben zelf wat relaxter. Dat is wat de MS me heeft opgeleverd, maar ook wat de MS me heeft gekost.’

Mijn omgeving

Gelukkig is mijn omgeving heel positief. Ik ben vanaf het begin heel open geweest over mijn MS. In die tijd merkte ik wel dat mensen me soms uit voorzorg niet vroegen voor bepaalde dingen. Ik heb toen aangegeven dat ze daarmee moesten stoppen. Inmiddels nodigt iedereen me overal weer voor uit en zeg ik zelf wel nee als het niet gaat. Al doe ik dat soms iets te weinig volgens mijn vrouw. Ik neem mijn MS voor lief, maar ik hou er vaak te weinig rekening mee’

MS Motion Zwolle is op 19 april bij Atletiekvereniging P.E.C. 1910. Wil je meedoen of wil je doneren? Kijk op www.msmotion.nl