Prijswinnaars gedichtenwedstrijd Dimence over belang naasten

Geplaatst op 7 februari, 2020 om 3:30 | In de categorie:

Wanneer je kampt met psychische problemen, is je omgeving enorm belangrijk. Tegelijkertijd worstelen naasten vaak met hun eigen vragen en angsten. Om hier aandacht voor te vragen organiseerde Dimence in de Poëzieweek een gedichtenwedstrijd met als thema ‘naasten (en de ggz)’.

De prijswinnaars vertellen over hun motivatie om mee te doen en het belang van naasten. De gedichtenwedstrijd die via social media werd gelanceerd in aanloop naar de Poëzieweek (30 januari tot en met 5 februari), leverde twintig inzendingen op. Een jury bestaande uit afgevaardigden van de Adviesraad Naasten, cliëntenraad, directie, vrijwilligers en afdeling Communicatie van Dimence boog zich over de teksten en selecteerde drie winnaars die hun prijzen dinsdag 4 februari kregen uitgereikt bij Dimence in Deventer.

Madelon Wonink (32) uit Hengelo won de eerste prijs met haar gedicht ‘Toen ik leed aan het leven’. In het gedicht beschrijft ze de pijn van haar moeder en zichzelf toen ze in een zware depressie zat. “In die periode zag ik mijn naasten niet altijd goed staan. Ik had alleen maar oog voor mijzelf en dat heb ik verwerkt in het gedicht.”

Belinda Bos (22) uit Cothen behaalde de tweede prijs met het gedicht ‘Als gelukkig zijn een cadeautje was’. Zij schreef haar gedicht vanuit het gezichtspunt van de naaste. “In het gedicht verwoord ik de wens om als naaste geluk te kunnen geven, maar dat dat niet lukt. Dat je alleen aanwezigheid en tijd kunt geven, en hoop dat diegene het ziet en wil aanpakken.”

Annette Akkerman (57) uit Maarssen won met het gedicht ‘Altijd’ de derde prijs. In haar gedicht beschrijft ze hoe haar naaste met haar meeloopt en er voor haar is, wanneer ze het moeilijk heeft. 

Belang naasten

Het thema van de gedichtenwedstrijd ‘naasten (en de ggz)’ is gekozen omdat Dimence het belangrijk vindt dat naasten worden betrokken bij de behandeling van patiënten met psychische problemen. De Adviesraad Naasten probeert hier binnen de organisatie aandacht voor te vragen. Voorzitter Pieter Venhuizen van de adviesraad zat in de jury van de gedichtenwedstrijd: “Het is belangrijk dat naasten gehoord worden en ondersteuning krijgen. Dat gebeurt op sommige afdelingen gelukkig al. En er is bijvoorbeeld een familievertrouwenspersoon waar naasten een beroep op kunnen doen.”

Ook Belinda vindt aandacht voor naasten belangrijk: “Ik zou graag betrokken willen zijn bij het behandeltraject en bijvoorbeeld een telefoonnummer kunnen bellen waar ik altijd terecht kan.” De moeder van Madelon die is meegekomen naar de prijsuitreiking zegt dat ondersteuning voor naasten heel simpel zijn. “Een kort praatje af en toe met een hulpverlener. En weten dat de mogelijkheid er is om vragen te stellen.”

Prijzen

Het prijzenpakket bestaat uit: twee theaterkaartjes voor de voorstelling ‘Ongestoord’ van cabaretier Marjolijn van Kooten (eerste prijs), een lunch (tweede prijs) en het boek ‘Schijtluis – mijn leven met een angststoornis’ van Marjolijn van Kooten (derde prijs). De drie winnaars ontvangen daarnaast hun eigen gedicht op een mooi opgemaakte ansichtkaart. Deze kaarten zijn op termijn voor iedereen te koop via www.tegekkewinkel.nl, de webshop met producten die gemaakt zijn in één van de Werk Leer Centra van Dimence, waar mensen met psychische problemen werken aan hun herstel.

Lees de uitgebreide verhalen van de winnaars en Adviesraad Naasten op www.dimence.nl/gedichtenwedstrijd 

Op de foto vlnr: Pieter Venhuizen (voorzitter Adviesraad Naasten en jurylid gedichtenwedstrijd), Belinda Bos (tweede prijs) en Madelon Wonink (eerste prijs). Op de foto ontbreekt Annette Akkerman (derde prijs).