Feestelijke presentatie van renaissance-orgel

Geplaatst op 28 januari, 2020 om 8:28 | In de categorie:

Op 19 januari 2020 vond de ”inluiding van het Monteverdi-orgel” plaats. Een feestelijk concert, waarin een voor Nederland nieuw instrument werd gepresenteerd. Het concert vond plaats in de St. Franciscus Xaveriuskerk in Amersfoort. Carin Koopman en Kees Prins waren aanwezig en maakten een korte impressie.

Het Montverdi-orgel is een reconstructie van een renaissance-orgel, zoals deze in de tijd van de Italiaanse componist Claudio Monteverdi (1567 – 1643) werd gebruikt. De pijpen uit cipressenhout geven het orgel zijn zachte en warme klank. Hierdoor combineert het instrument beter en mooier met zangers en andere instrumenten. Het Nederlandse renaissance-orgel kan in delen uiteen genomen worden en is daardoor verplaatsbaar.

De bouw van het Monteverdi-orgel was een idee van Krijn Koetsveld, dirigent van ensemble Le Nuove Musiche. Opdrachtgever en eigenaar is het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Het orgel werd gebouwd door Firma Klop uit Garderen. De decoratie van het orgel werd uitgevoerd door Michele Barchi.  

De video is te bekijken via deze link: https://www.youtube.com/watch?v=MTp4mB3-OYE