Zingen als praten niet meer gaat

Geplaatst op 9 januari, 2020 om 8:00 | In de categorie:

Voor mensen met afasie en/of spraakapraxie gaat zingen vaak vloeiender dan praten. Niet voor niets is het afasiekoor van IJsselheem al jaren een groot succes. En nu kunnen mensen zonder verwijzing van een arts meezingen in het koor.

Een beroerte is vaak de oorzaak van afasie. Het verandert iemands leven totaal; de spraak is verwoest en praten gaat nauwelijks meer. Logopedist Dorothea van Gaalen: “Als je niet meer kunt spreken is dat heel erg ingrijpend. Stel je voor dat je iets probeert duidelijk te maken, maar dat het niet lukt, en dat terwijl je bij het volle verstand bent.”

Tien jaar geleden begon ze samen met muziektherapeut Gerdien Lindeboom het afasiekoor in Kampen. “We zagen dat mensen beter gingen spreken door te zingen. Omdat muziek in andere delen van de hersenen zit dan taal, is het voor iemand met afasie vaak wel mogelijk om te zingen. Het is een wonderlijke methode; mensen die heel lang weinig tot niets konden zeggen, hoor je ineens hele zinnen zingen.”

Ook de mensen zelf zijn verbaasd en aangenaam verrast dat zingen vloeiender gaat dan praten. Zodra ze beginnen te zingen helpt de melodie de verloren woorden weer terug te vinden en de zinnen die kwijt waren weer uit te spreken. Dorothea: “Het raakt om te zien dat mensen die niet of nauwelijks meer praatten ineens hun eigen stem weer horen.”

Elke dinsdagochtend zingt het afasiekoor in Myosotis, één van de locaties van woonzorgconcern IJsselheem. De werkwijze is iedere week hetzelfde: om 10.15 uur wordt er met elkaar koffie gedronken en van 10.30 – 11.30 uur wordt er gezamenlijk gezongen. Het koor is voortgekomen uit Speech–Music Therapy for Aphasia (SMTA), een combinatiebehandeling van logopedie en muziektherapie. Uitgangspunt is de gedachte dat muziek, en dan vooral melodie en ritme, het spreken kan ondersteunen en stimuleren.

Iedereen in het koor heeft een vorm van afasie. Hierdoor is er een grote solidariteit in de groep. De koorleden helpen elkaar, moedigen elkaar aan en zien dat zij niet de enigen zijn met afasie. De drempel om aan te geven dat iets niet lukt of nog een keer gedaan moet worden ligt hierdoor laag. Eén van de koorleden vertelt: “In het begin ging het woord voor woord, maar onverwachts komen de woorden weer naar voren. Het contact met mensen wordt daardoor dieper, want nu kan ik iets terugzeggen als mensen iets tegen me zeggen”.

Het hoofddoel van het afasiekoor is het activeren van de taalvaardigheid en de communicatie door middel van muziek en zang. Er worden dingen geleerd waar mensen in het dagelijks leven iets mee kunnen, zoals ‘hoe was het op school?’. Daarnaast is het beleven van plezier heel belangrijk. Dorothea: “Het communicatieprobleem moet een plaats krijgen en je moet er mee leren omgaan. Het mooie van het koor is dat de mensen heel positief zijn. Ze komen iedere week trouw, omdat ze zien dat ze er baat bij hebben. Het zijn mensen die volop in het leven staan en er het beste van maken.”

Mensen met afasie en/of spraakapraxie die belangstelling of vragen hebben of een keer langs willen komen, kunnen contact opnemen met de afdeling logopedie/muziektherapie van IJsselheem.

Ook is het mogelijk om een strippenkaart bij de koorleiding te kopen. Tel: 088 – 339 44 00 E-mail: logo.kampen@ijsselheem.nl.