Van lei en griffel naar pianospelen met bananen

Geplaatst op 16 november, 2019 om 10:04 | In de categorie:

In en bij basisschool OJS het Scala genoten jong en oud woensdag 13 november samen van diverse moderne technieken. ‘s Ochtends mochten leerlingen van groep 7 en 8 van het Scala samen met oudere wijkbewoners op digitale ontdekkingsreis en lieten robotjes dansen, ‘tekenden’ met 3D-pennen en speelden piano met bananen. ‘s Middags waren de activiteiten voor iedereen toegankelijk.

De wijkbewoners vertelden de kinderen hoe zij vroeger zelf met griffel en lei werkten, wat wel heel anders is dan de computers, tablets en smartphones waar kinderen vandaag de dag mee werken. De kinderen op hun beurt stonden te popelen om in duo’s met elk een ‘eigen’ wijkbewoner aan de slag te gaan.

‘Mogen wij zelf iemand uitkiezen?’ vroeg één van de meisjes meteen enthousiast na de korte introductie door Joop Schulte, consulent digitale bibliotheek, direct gevolgd door: ‘Mevrouw, mevrouw, wilt u met ons?’. En weg waren de drie dames, jong en oud, naar de tafel om met een MakeyMakey en vijf bananen muziek te maken.

Aan een andere tafel wordt geëxperimenteerd met ozo-botjes. “OK, ‘snel’ is blauw-zwart-blauw. Nee, laten we ‘turbo’ doen, dat is blauw-groen-rood. En dan mag meneer de rode stift, anders heeft hij niks te doen.” Dit gesprek wordt gevolgd door een applaus, als niet lang daarna het ronde minirobotje al knipperend in verschillende kleuren over de zwarte lijn racet, na daarvoor in een beduidend rustiger tempo over de blauw-groen-rode vakjes gereden te zijn.

De activiteiten vonden plaats in de centrale hal in de school zelf en in de WoWi!-bus. De WoWi!-bus is een biebbus vol digitale nieuwigheden, die jong en oud(er) in Gelderland en Overijssel laat kennismaken met de nieuwste digitale en technologische ontwikkelingen. Onze maatschappij wordt steeds digitaler en de ontwikkelingen gaan razendsnel. Omdat WoWi! iedereen bekend wil maken met de nieuwste technologieën op het gebied van programmeren, robotica, industriële vormgeving en mediavormgeving, gaan ze naar de mensen toe.

‘s Middags was de WoWi!-bus en de school geopend voor iedereen. Ook toen werd er vol enthousiasme spelenderwijs ontdekt en geleerd door zeker zo’n 100 kinderen. Volgende week woensdag is er weer zo’n leuke middag gepland. Zin om te komen spelen met Scratch, de Ozobot, MakeyMakey of de 3D-pen?

Kom dan op woensdag 20 november tussen 14.00 en 16.00 naar de Bibliotheek in de Stadskazerne. De toegang is gratis, een kaartje kopen is niet nodig: kom gewoon even binnen kijken en speel mee!