Probleem met lezen en schrijven nog steeds omgeven met schaamte

Geplaatst op 7 november, 2019 om 3:30 | In de categorie:

In de zomervakantie had hij de poster voor ‘Letter voor Letter’ op de deur van zijn rijdende winkel hangen. Het leverde melkboer Wilco van Dijk veel vragen op. ‘Wat is dat?’ vroegen zijn klanten. Dus vertelde hij over het project dat laaggeletterdheid bespreekbaar wil maken. ‘Niemand gaf aan dat hij of zij daar zelf last van heeft, of dat ze iemand in hun omgeving kennen die moeite met lezen en schrijven heeft. Maar als ik soms de boodschappenbriefjes lees…’

Als melkboer komt hij ook met grote regelmaat in de Oranjewijk. Zijn rijdende winkel is vooral daar een plek van samenkomst voor menige oudere. ‘Soms staan ze hier met vier, vijf rollators tegelijk voor de wagen op de stoep. Dan wordt er onderling zoveel gekletst, dat ik eerst nog wel even de krant kan lezen.’

Muziekvoorstelling

Lezen en schrijven is echter niet voor iedereen even gemakkelijk, weet ook Hessiëlle Kerkhoff, projectleider van de omvangrijke campagne die dit probleem bespreekbaar moet maken. Met ‘Letter voor Letter’ hoopt de provincie Overijssel – die dit project financieel ondersteunt – aandacht voor dit snelgroeiende probleem te vragen. Een van de manieren om dit te doen is een muziekvoorstelling in de Stadsgehoorzaal op vrijdag 8 november.

Samen met Carola Smit (oud-BZN) zingt René Karst allerlei Hollandse Hits. ‘Dat belooft een groot feest te worden. Een feest met een belangrijke onderliggende boodschap’, weet Hessiëlle. ‘De voorstelling neemt bezoekers mee in het leven van mensen die moeite hebben met lezen en schrijven, want laaggeletterdheid is, alle projecten en campagnes ten spijt, nog altijd een groot probleem.’

Grote drempel

‘De voorstelling is bedoeld om de drempel om hulp te vragen te verlagen. Ook wordt duidelijk welke ondersteuning er voor hen, in Kampen, te krijgen is.’ In de voorstelling zitten filmpjes van mensen die zélf moeite hebben (gehad) met lezen en schrijven, maar uiteindelijk toch besloten er wat aan te doen. Deze mensen dienen als lichtend voorbeeld voor anderen.

Is laaggeletterdheid dan zo’n probleem? ‘Zeker’, klinkt het volmondig. ‘Volgens onderzoek hebben ruim 2,5 miljoen mensen in Nederland moeite met lezen en schrijven. In Kampen gaat het naar schatting om zesduizend mensen.’ Deze mensen kunnen volgens Hessiëlle niet volledig meedoen in de samenleving.

‘Zij hebben moeite om een etiket te lezen bij het doen van de boodschappen of om hun online bestelling te begrijpen. Maar uit schaamte vragen zij vaak niet om hulp.’ De voorstelling is vrijdag 8 november en start om 20.15 uur. Kaarten voor de voorstelling (slechts één euro!) zijn te bestellen aan de kassa van de Stadsgehoorzaal.

Tekst en foto (C): Alex de Jong @ Attest Communicatie