‘Grenzeloos’ en ‘De Bijbel in reisformaat’

Geplaatst op 27 oktober, 2019 om 8:00 | In de categorie:

Vanaf 5 november zijn er twee nieuwe exposities in het Ikonenmuseum Kampen te bezoeken:  Grenzenloos en De Bijbel in reisformaat.

De expositie ‘Grenzenloos’ laat ikonen zien uit verschillende landen binnen en buiten Europa. Hoewel alle ikonen volgens de traditionele iconografieën van de oosters-orthodoxe kerk zijn vervaardigd is er een enorme variëteit zichtbaar. Zo zijn er fijngeschilderde ikonen te bewonderen uit beroemde schildersdorpen in Rusland, kleurrijke drieluiken uit Ethiopië en de Italiaans aandoende Veneto-Kretenzische Moeder Gods ikonen. Bijzondere aandacht is er voor een groot aantal nieuwe aanwinsten voor het museum, waaronder een grote collectie Roemeense ‘Achterglas’ ikonen en een ikoon op doek van de stad Jeruzalem.

In de Timmertoren van het museum is de expositie ‘De Bijbel in reisformaat’ te bezoeken. Uit de beroemde collectie van Stefan Jeckel is een aantal ikonen geselecteerd dat een aantal belangrijke verhalen uit zowel het Oude als het Nieuwe Testament verbeeldt. Veel van de ikonen zijn nog niet eerder geëxposeerd.