Filosofieavonden vol vrijheid met Bart Wallet

Geplaatst op 9 september, 2019 om 2:03 | In de categorie:

Al enkele jaren worden zijn filosofie-bijeenkomsten bijzonder gewaardeerd en druk bezocht. Ze zijn inmiddels een vast onderdeel van het seizoenprogramma van de Vereniging van Vrijzinnigen Kampen-Noordoostpolder (VvV).

Avonden waarbij leuke gesprekken plaatsvinden. Ook dit seizoen is Bart Wallet daarom weer hun vaste huisfilosoof. Hij zet bezoekers dit jaar aan het denken over thema’s die allemaal met “vrijheid” te maken hebben.

De eerste avond vindt plaats op donderdag 12 september in Levensbron aan de Vloeddijk 62. Iedereen is van harte welkom.

‘Zijn wij in onze vrijheid gebonden aan morele wetten?’, ‘Kunnen wij wel autonoom leven?’, en: ‘Begrenst de cultuur waarin wij leven onze vrijheid?’ Bart bespreekt een en ander aan de hand van het werk van vier filosofen die in deze tijd veel invloed hebben op het ethisch denken in de samenleving. Op 12 september kijken we naar ‘de grenzen van de vrijheid’ met Immanuel Kant. De drie andere avonden vinden plaats op 31 oktober, 28 november en 9 januari.

Meer over de vrijzinnigen

Vrijzinnigen hebben een open, kritische, tolerante en vrije houding naar de samenleving, haar ontstaan en de toekomst. Een houding waarin zij proberen betrokken en bewust te leven en te zoeken naar de persoonlijke beleving van de zin van het bestaan. Ze gaan het gesprek aan tussen jong en oud, binnen eigen kring en met buitenstaanders, tussen christenen en andersdenkenden. Zij zijn benieuwd en geïnteresseerd naar het levensverhaal van de ander.

Het betekent vooral dat ze proberen goed te leven samen met onze medemens in een steeds veranderende samenleving. Vrijzinnigen vertellen niemand hoe hij of zij moet geloven. Dogmatisch denken is taboe. Naast de Bijbel wordt rijkelijk gebruik gemaakt van filosofie, kunst, literatuur, muziek; eigenlijk van alle bronnen die inspiratie kunnen bieden. De menselijke ratio wordt net als bij het humanisme hoog aangeslagen. Vrijzinnigen zijn op zoek, naar zichzelf, naar de wereld, naar anderen en naar het goddelijke gevoel.

Meer weten? Kijk op www.vrijzinnigkampen.nl.

De eerste avond is donderdag 12 september, vanaf 20.00 uur in Levensbron, Vloeddijk 62. Deelname is gratis. Er wordt alleen een bijdrage van 1 euro voor koffie/thee gevraagd. Meer weten? Kijk op www.vrijzinnigkampen.nl.

Tekst (C): Alex de Jong @ Attest Communicatie