Lampen langs snelweg gaan ‘s nachts weer branden

Geplaatst op 31 juli, 2019 om 11:23 | In de categorie:

Meer lampen langs snelwegen gaan ’s avonds en ’s nachts weer aan. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) meldt dat dit alleen gebeurt op plekken waar dat niet leidt tot verstoring van beschermde diersoorten.

Sinds het voorjaar van 2013 gaan op een aantal snelwegen in Nederland uit milieuoverwegingen en kostenbesparing ’s avonds de lampen uit. Dit gebeurt na 21.00 uur of 23.00 uur. Bij elkaar zijn die wegen zo’n 550 kilometer lang.

Dieren beschermen

Uit onderzoek blijkt dat de verkeersveiligheid toeneemt als er licht is. De minister wil voordat er meer lampen aan gaan dat Rijkswaterstaat gaat kijken op welke plekken de lampen weer aan kunnen daarbij rekening houdend met dieren die in de nacht actief zijn. In de Wet natuurbescherming staat namelijk beschreven dat activiteiten die leiden tot opzettelijk verstoren van beschermde diersoorten verboden zijn. Daarom moet onderzocht worden welke soorten waar zijn en of de dieren niet verstoord worden. Dat onderzoek duurt een half jaar. De kosten die daaruit voortvloeien, mogelijke maatregelen die moeten worden genomen, moeten afgezet worden tegen de voordelen van de veiligheid.

Dit artikel is in samenwerking met 50plusinoverijssel geschreven.

Bron: nu.nl