Rob valt 62 kilo af dankzij training bij Crossfit Kampen

Geplaatst op 11 juli, 2019 om 8:01 | In de categorie:

Hij huilde op zijn laatste trainingsdag tranen van blijdschap. Tot voor kort woog Rob Stouwdam (53) nog 172 kilo. Nu, na een half jaar intensief sporten met Gert Dillen van Crossfit Kampen als zijn personal trainer, tikt de weegschaal nog maar 110 kilo aan. Maar liefst 62 kilo eraf in zes maanden, waar ‘slechts’ vijftig kilo het streven was. Het levert hem niet alleen een gezonder, maar ook een beter leven op.

Robs lijf zat hem letterlijk en figuurlijk in de weg bij het vinden van een nieuwe baan. ‘Door de crisis kreeg ik in 2010 ontslag’, vertelt hij. Daarna begon een lijdensweg van ‘thuiszitten en korte periodes van werken’. Vooral via uitzendbureau Talentzaam in Oldebroek, zijn geboortedorp, ging het balletje uiteindelijk op een positieve manier rollen. ‘Eerder kon ik vast werk wel vergeten’, aldus de man die inmiddels in Zwolle woont en in Kampen werkt. Talentzaam, met als slogan ‘groei naar werk’, ging voor Rob door het vuur. ‘Ik heb veel aan hen te danken’, aldus Rob.

Sportschool

Rob kwam moeizaam aan de bak. Vaak werd hij afgewimpeld vanwege het feit dat hij ‘te zwaar’ was, weet hij. Toegegeven, nog steeds is hij ‘behoorlijk stevig’ maar inmiddels vele malen gezonder dan ooit tevoren. Letterlijk, want zijn suikerziekte is genezen. ‘Ik weeg nu weer wat ik vijftien, twintig jaar geleden voor het laatst heb gewogen. Ik kan weer gewoon mijn veters strikken’, lacht hij. Dat werkgevers hem te zwaar vonden en geen vaste baan wilden aanbieden, begrijpt hij eigenlijk ook wel. Tenslotte was hij niet vooruit te branden. Daarvoor ontbrak de energie.

‘Ik liet me achter het stuur van de auto ploffen’, vertelt hij met een wrange glimlach. ‘En ik moest me er thuis weer uit hijsen…’ In Broshuis heeft hij een werkgever uit duizenden gevonden, zo stelt hij. ‘Ze gaan tot het uiterste voor mij. En ik voor hen!’ ‘We hebben met Rob een gouden vent aan het werk’, merkt Melanie van Beek, operational manager bij Broshuis, op.

Rob is onderdeel van een nieuw lasersnij-team van circa vijftien man dat in ploegendienst werkt. ‘Ik zou willen dat we zes mannen van Robs kaliber aan het werk hebben’, vertelt ze enthousiast. ‘Rob is werelds!’

Vijftig kilo afvallen

Werelds, of niet, aan zijn ongezonde overgewicht moest wel iets worden gedaan. Dus besloot zijn direct leidinggevende op een dag, nu iets meer dan een half jaar geleden, met Rob ‘de eerste de beste sportschool die ze tegenkwamen’ binnen te lopen. Voor Broshuis een manier om een gemotiveerde kracht te helpen in zijn strijd tegen obesitas; voor Gert Dillen een manier om te laten zien dat zijn methode werkt. ‘Rob had een conditie van nul komma nul’, herinnert Gert zich nog als de dag van gisteren. ‘Hij kon niks. Zijn knieën waren versleten, zijn hielen… bovendien was hij Diabates II patiënt. Hij spoot 180 eenheden insuline per dag.’

Daarentegen waren er veel zaken die heel erg in zijn voordeel spraken: ‘Hij was altijd gemotiveerd en ik heb hem nooit horen klagen. Ik ben nu meer dan vijftien jaar als personal trainer werkzaam, maar ik heb nog nooit iemand meegemaakt die met zoveel overgave en enthousiasme aan het programma heeft deelgenomen!’ Natuurlijk vlogen in het begin de kilo’s eraf. Gaandeweg ging het moeizamer, maar nimmer rolde er een klaagzang van Robs lippen, zo vertelt Gert. ‘Ik was in die tijd ook bezig met de opleiding tot physist. Daarbij leg je je toe op zes domeinen: slaap, immuunsysteem, ademhaling, voeding, beweging en stress.’ Allemaal gebieden die goed in balans moeten zijn om een gezond leven te kunnen leiden. Stuk voor stuk zaken die bij het trainen van Rob zeer goed van pas kwamen.

Geen dieet

Natuurlijk lette Rob, naast het volgen van de trainingen, ook beter op zijn voeding. Maar niet door een dieet te volgen, want daar gelooft Gert Dillen niet in. ‘Het lichaam krijgt, door de intensieve training, al stress genoeg te verduren. Daar moet je niet ook nog eens de stress van een dieet aan toevoegen.’ Bovendien ziet hij om zich heen al meer dan genoeg voorbeelden van hoe de combinatie van diëten en sporten uiteindelijk toch weer verkeerd uitpakt. ‘Ik geloof niet in de quick fix van sporten en diëten met pillen en shakes. Er moet een gedragsverandering plaatsvinden.’ Niet alleen vlogen er nog meer kilo’s af, ook kon Rob gaandeweg steeds minder insuline spuiten. Inmiddels spuit hij helemaal niets meer. ‘Hij is gezond. Zijn hartslag, eerder in rust 180, is naar een normaal ritme teruggebracht.’

Inmiddels is Rob flink afgevallen, energieker, gezonder, slaapt hij beter en is hij nog meer gefocust. Einde oefening? ‘Beslist niet’, zegt Rob enthousiast. ‘Ik ga door. Ik wil proberen om weer naar 70, 80 kilo te komen. Dat past beter bij mijn lengte van 1 meter 74.’ Daarom gaat hij zeker nog een jaar door met trainen bij Crossfit Kampen. Twee keer per week met Gert als zijn personal trainer en tweemaal per week sporten met de groep. ‘Want laten we eerlijk zijn: een plofkop heb ik niet meer, maar er mag nog best wel wat meer af…’

Tekst (C): Alex de Jong @ Attest Communicatie