Open Monumentendag begint dit jaar in Kampen

Geplaatst op 9 juli, 2019 om 11:01 | In de categorie:

Ter gelegenheid van Open Monumentendag 2019 is de Bovenkerk in Kampen dit jaar al om 7:00 in de ochtend open voor publiek. De architectuur van het gebouw en het spel van licht van de opkomende zon zijn het decor van drie uitzonderlijke concerten.

In deze concerten, onder de samenvattende titel Cathedral Mobile, wordt de orgelklank van het koororgel op een nieuwe manier gecombineerd met elektronische klank. Cathedral Mobile klonk eerder in de kathedrale kerken van Toulouse, Geneve, Düsseldorf, Amsterdam, Haarlem en Alkmaar. In het derde concert tijdens deze landelijke aftrap van Open Monumentendagen klinkt om 9 uur ’s ochtends een bijzonder gastoptreden van het Kamper Trompetter Korps.

Bezoekers kunnen tijdens Cathedral Mobile in- en uitlopen, bij 3 concerten die elk 1 uur duren. Het eerste concert begint om 7:08 uur en is een meditatief ochtendconcert bij zonsopgang, met orgel en elektronica. In het tweede uur om 8 uur spelen altviolist Oene van Geel en basklarinettist Gareth Davis een hoofdrol. Het derde concert om 9 uur is spectaculair: vanuit de straten van Kampen voegt om 9 uur het Kamper Trompetter Korps zich in. Cathedral Mobile eindigt om 10 uur, waarna het programma van Open Monumentendag zich verder ontvouwt, met concerten en rondleidingen in de Bovenkerk en op vele andere locaties in Kampen en de rest van het land.

Jacob Lekkerkerker (1975), componist van Cathedral Mobile, geniet internationaal bekendheid als een vernieuwer van het orgel-genre, door dit oeroude instrument samen te brengen andere muzikale genres en kunstvormen en met elektronische muziek. Hij is director of music van de Oude Kerk te Amsterdam, waar hij baanbrekend programmeert met tentoonstellingen en vernieuwende concerten. In Kampen brengt Jacob Lekkerkerker de volgende musici mee: Alfredo Genovesi (elektronica), Oene van Geel (altviool) en Gareth Davis (basklarinet). De titel “Cathedral Mobile” verwijst naar de beweging van klank, in de bijzondere ruimtelijke akoestiek van de Bovenkerk.

Cathedral Mobile, editie Monumentendag Kampen, is een samenwerking tussen de Bovenkerk en Stichting Lekkerkerker & Co, en wordt ondersteund door het Fonds Podiumkunsten, het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Cultuurfonds Kampen en de NBC Trust in Londen. Toegang tot de Bovenkerk gedurende de gehele Open Monumentendag is vrij.

Foto (C): H. Vogel