God als moeder bij Vrijzinnigen

Geplaatst op 10 mei, 2019 om 2:59 | In de categorie:

‘Komende zondag is het Moederdag. Dus wat is er passender dan op Moederdag te preken over ‘God als moeder’?’ zo vraagt voorganger Anneke van der Velde zich hardop af. Iedereen is welkom in Levensbron aan de Vloeddijk. De dienst begint om 10.15 uur.

Anneke houdt ervan om haar preken toe te spitsen op de actualiteit. ‘Aanstaande zondag, 12 mei, is het Moederdag en ga ik voor. Ik wil het dan graag hebben over ‘God als moeder’. In de Bijbel wordt verschillende malen over de moederlijke kenmerken van God gesproken. Bijvoorbeeld in Jesaja 66:13 ‘Zoals een moeder haar zoon troost, zo zal ik jullie troosten…’ Wie dus een ‘ander’ cadeautje voor moeder zoekt: maak samen met haar eens een kerkdienst van de Vrijzinnigen bij, zo merkt Anneke wervend op.

Open en kritisch

Vrijzinnigen hebben een open, kritische, tolerante en vrije houding naar de samenleving, haar ontstaan en de toekomst. Een houding waarin zij proberen betrokken en bewust te leven en te zoeken naar de persoonlijke beleving van de zin van het bestaan. Ze gaan het gesprek aan tussen jong en oud, binnen eigen kring en met buitenstaanders, tussen christenen en andersdenkenden. Zij zijn benieuwd en geïnteresseerd naar het levensverhaal van de ander, van u. Het betekent vooral dat ze proberen goed te leven samen met onze medemens in een steeds veranderende samenleving.

Vrijzinnigheid staat voor een haast seculiere beleving van het christendom. Dat wil zeggen dat ze niemand vertellen hoe hij of zij moet geloven. Dogmatisch denken is taboe. Naast de Bijbel wordt rijkelijk gebruik gemaakt van filosofie, kunst, literatuur, muziek; eigenlijk van alle bronnen die inspiratie kunnen bieden. De menselijke ratio wordt net als bij het humanisme hoog aangeslagen. Vrijzinnigen zijn op zoek, naar zichzelf, naar de wereld, naar anderen en naar het goddelijke gevoel. De vragen die zij zich stellen zijn: “Wie ben ik? Wie zijn wij? Waar gaan we heen? Waar leven we voor?” De kracht zit hem in de grote verscheidenheid van gedachten, de ruimte en het respect dat wordt ervaren voor het op eigen wijze geloven en denken.

Meer weten? Kijk op www.vrijzinnigkampen.nl.