McDonald’s Kampen zoekt veel nieuwe medewerkers

Geplaatst op 11 april, 2019 om 8:15 | In de categorie:

Er werken maar liefst 140 mensen, maar ze kunnen er nog wel ‘een paar’ meer bij gebruiken. ‘Vooral mensen die ook in de avonduren willen werken’, zo vertelt assistent-restaurantmanager Brenn de Lange.

Kortom: mensen van achttien plus zijn heel erg welkom. Afgelopen zaterdag en zondag lokte McDonald’s Kampen potentiële nieuwe werknemers met een sollicitatiemenu naar de vestiging. In Kampen liep dat niet bijster storm.

Sterker nog: tekstschrijver Alex was aan het einde van de zondagmiddag de eerste ‘sollicitant’ die het aandurfde om dit weekend een sollicitatiemenu te bestellen én om een sollicitatiegesprek aan te vragen. Dat was even schakelen voor de assistent-restaurantmanager.

‘Het was mijn eerste sollicitatiegesprek in deze ‘vorm’, dus zonder voorbereiding met een CV en zonder te weten wie je voor je krijgt en met welke werkervaring’, vertelde hij spontaan.

‘Wij hebben afgelopen week nog een korte training gehad hoe zo’n gesprek het beste in te gaan.’ Laten we eerlijk zijn: dat deed hij voortreffelijk. En ook de eerste vuurdoop met een vertegenwoordiger van de pers ging hem bijzonder goed af.

Sollicitatiemenu

‘Door het bestellen van een sollicitatiemenu krijgen sollicitanten niet alleen een McDonald’s menu aangeboden, maar kunnen zij ook direct een manager spreken over een mogelijke (bij)baan als crewlid’, zo liet het concern in een eerder bericht weten. Met ruim 20.000 werknemers, verdeeld over 247 vestigingen, is McDonald’s Nederland naar eigen zeggen de grootste horecawerkgever van Nederland.

‘Door de snelle groei van McDonald’s in Nederland en door de introductie van nieuwe services is extra versterking nodig en zoekt McDonald’s altijd gastvrije medewerkers. Het bedrijf kiest ervoor om dit op een toegankelijke en verrassende manier te doen, met diverse nieuwe wervingsinitiatieven zoals het sollicitatiemenu.’

Brenn is uitermate eerlijk: ‘We hebben zaterdag helemaal niemand gehad.’ Ook zondag werd er al niet echt (meer) op gerekend. Te weinig ruchtbaarheid aan dit initiatief gegeven? ‘Zeker niet’, klinkt het. ‘Het gaat hier om een landelijke campagne van in totaal drie weken met als ‘finale’ het sollicitatieweekend. We kijken naar de resultaten van de totale campagne en alle exposure en media-aandacht in die drie weken. Er waren radiospotjes, online banners en in het restaurant was veel exposure om werken bij McDonald’s te promoten.’

Dat heeft de afgelopen drie weken inmiddels al wel zeventien (online) sollicitaties in Kampen opgeleverd, weet hij. Dat het in het weekend zelf zo rustig is weet hij te verklaren: ‘Het is voor de jeugd vaak ook best wel een drempel om zelf langs te komen. Via internet reageren vinden ze vaak ‘veiliger’.’ Vorig jaar was de score wel hoger. Toen was er minder online aandacht en hadden ze in Kampen zeven mensen die in het weekend langskwamen voor een sollicitatiemenu, zo herinnert hij zich.

Carrière

Brenn begon zelf als zeventienjarige bij McDonald’s Kampen en heeft zich in de afgelopen acht jaar flink weten op te werken. ‘Ik ben begonnen als crewlid en uiteindelijk doorgegroeid naar de functie van assistent-restaurantmanager.’ Wat voor mensen zoekt hij? Ook mensen van 51, zoals de verslaggever die onder valse voorwendselen langskwam? ‘Zeker. We zoeken niet alleen maar vijftienjarigen’, vertelt hij. Leeftijd speelt veel minder een rol dan motivatie en enthousiasme. Achttien plus is zelfs een voordeel.

‘Sinds de klok is vooruitgegaan, blijft de jeugd langer op straat rondzwerven en we merken dat al onze gasten ons vaker weten te vinden door onze vernieuwde producten en verruimde openingstijden. Daardoor krijgen wij het in de avonduren automatisch ook drukker. Daarom zoeken we vooral personeel dat ook in de avonduren mag werken.’

Vijftienjarigen mogen tot 19.00 uur werken; 16- en 17-jarigen tot 23.00 uur, mits ze dan de volgende dag ook laat met school kunnen beginnen. Brenn: ‘Er moet namelijk twaalf uur rust zitten tussen hun werktijd en de volgende schooldag.’ Kortom: er is een dringend tekort aan mensen die na acht uur ’s avonds de toenemende stroom gasten kunnen bedienen. ‘We nemen vier nieuwe mensen per week aan’, vertelt Brenn. Hij roept dan ook iedereen op om vooral te solliciteren.

Dat mag door langs te komen, maar het mag ook via internet. En wees gerust: dat sollicitatiemenu krijg je nog steeds. In de vorm van een bon, aan het einde van je sollicitatiegesprek, net zoals de verslaggever. Tenslotte hoor je niet met volle mond te praten en maakt een klodder frietsaus in je mondhoek bij een sollicitatiegesprek ook niet echt een goede indruk.

Tekst en foto (C): Alex de Jong @ Attest Communicatie