Modernste Europese papieren-rietjesfabriek komt in Kampen

Geplaatst op 3 april, 2019 om 12:28 | In de categorie:

De Nederlandse bedrijvengroep Tembo begint met de productie van biologisch afbreekbare papieren rietjes. Onder de naam Tembo Paper B.V. opent deze zomer de eerste fabriek in Kampen. Doel van Tembo Paper is het zo snel mogelijk overbodig maken van plastic rietjes.

Naast de productie van white-label papieren rietjes, wil Tembo Paper haar zelf ontwikkelde technologie voor de productie van papieren rietjes ook beschikbaarstellen aan partners. Eén productieplatform van Tembo Paper is in de huidige markt voldoende om meteen de grootste Europese papieren-rietjesproducent te zijn.

Zelf ontwikkelde spiraaltechnologie voor papieren rietjes productie

De productie van papieren rietjes is tot stand gekomen, door de spiraaltechnologie die Imatec heeft ontwikkeld. Dit Luxemburgse bedrijf is onderdeel van de Tembo groep en een expert in het maken van productieplatformen voor papieren producten.

Pierre Mousson, managing director van Imatec: “Een van onze zusterberdrijven binnen Tembo vroeg ons om een platform te ontwikkelen waarmee hoogstaande kartonnen kokertjes konden worden gemaakt. Toen het ons was gelukt om met onze machine kokertjes met een diameter van 3 millimeter te maken, wisten we dat onze spiraaltechnologie een succes  kon worden.”

Vergroten van aanbod papieren rietjes

Arend van der Sluis, bestuursvoorzitter van Tembo: “Als board zagen we direct kansen om de wereldwijde productie van papieren rietjes op te schroeven. Omdat wij met deze technologie op een zeer beperkte vloeroppervlakte, enorme volumes kunnen draaien, zijn we in staat om daadwerkelijk een hoogwaardig alternatief voor plastic rietjes op de markt te brengen.”

Partners om aan wereldwijde vraag te voldoen

Doordat wereldwijd steeds meer wetgeving komt om het gebruik van wegwerpplastic te verbieden, groeit de behoefte aan biologisch afbreekbare alternatieven. Zo is het vanaf 2021 in Europa verboden om plastic rietjes te gebruiken. Om de groeiende vraag bij te houden, zoekt Tembo Paper partners om wereldwijd meer productielocaties te openen.

Van der Sluis: “Zelf starten we dit jaar met productielocaties, maar zelfs met onze hoogwaardige technologie zullen we zelf niet voldoende papieren rietjes kunnen produceren om al het gebruik van plastic rietjes te vervangen. Daarom zoeken we partners die onze technologie willen gebruiken om zelf papieren rietjes te produceren en op de markt te brengen.”

De eerste papieren-rietjesfabriek van Tembo Paper opent bij het hoofdkantoor van Tembo in Kampen. Om de fabriek optimaal te laten produceren zoekt Tembo Paper onder meer nog enkele machineoperators.