Quintus Pianofestival ‘Let it Bee’

Geplaatst op 28 januari, 2019 om 2:46 | In de categorie:

Pianoliefhebbers kunnen vrijdagavond 1 en zaterdag 2 februari hun hart ophalen bij Quintus. Dan organiseert het kunstencentrum aan de Vloeddijk 38 haar tweejaarlijkse Pianofestival.

Naast het concours, een Open Podium, workshops, een stand van een imkerij en schminken, kunnen bezoekers genieten van piano-optredens van onder andere David Zielman. Dit 13-jarige Kamper talent stroomde na enkele jaren pianoles bij Quintus al door naar de Sweelinck Academie aan het Conservatorium in Amsterdam. Amper zeven jaar oud was David Zielman toen hij bij docente Hetty Floors zijn eerste pianoles volgde. Zij ontdekte al snel zijn potentiële talent.

“Zijn concentratie, zijn gretigheid om dingen te leren: dat was echt bijzonder om te zien. En heel veel vooruit leren! Het notenschrift bijvoorbeeld heeft hij zichzelf aangeleerd. Hij ging met sprongen door de stof heen en speelde al snel moeilijke stukken. Zijn talent komt ook voort uit de balans tussen motivatie, muzikaliteit en intellect: hij doorziet de muziek gewoon direct.

In 2017 is David toegelaten tot de Sweelinck Academie, een opleiding voor jong talenten aan het conservatorium in Amsterdam.” Daar krijgt David iedere zaterdag praktijkles en theorie. David: “Verder zijn er soms projecten en ontmoet ik leeftijdsgenoten waarmee je leuke ervaringen opdoet en die ook van klassieke muziek houden. Natuurlijk luister ik ook wel naar popmuziek maar op de piano vind ik klassieke muziek gewoon het allermooist. Waarom? Dat is moeilijk uitleggen. Ik geniet gewoon van de klanken. Debussy en Bach zijn mijn favoriet.”

Programma Pianofestival

Tijdens het juryberaad van het quatre-mains concours (19.00-19.45 uur) op de vrijdagavond 1 februari verzorgt David Zielman van 19.45 tot 20.15 uur een piano-optreden in de Quintuszaal. Hij laat het publiek genieten van Bach, Beethoven, Czerny en Debussy.

Zaterdag 2 februari wordt tijdens het grote pianoconcours in 3 leeftijdscategorieën gestreden: t/m 9 jaar, 10 t/m 12 jaar en 13 t/m 18 jaar. Er zijn diverse workshops en een Open Podium in de foyer. Vanwege het ‘Let it Bee’ thema zijn Wilfred en Gerda Muis van Imkerij ’t Haagje aanwezig en kunnen kinderen zich als bijtje of ander insect laten schminken.

Het Finaleconcert om 15.15 uur wordt afgesloten met een optreden van pianist Danik Ploeg om 16.15 uur. Om 16.45 uur maakt de jury de uitslag bekend en is de prijsuitreiking. Belangstellenden zijn van harte welkom! Kijk voor het gedetailleerde programma op www.quintuskampen.nl.