Brons voor Sigrit Aarten op ONMK Zwemmen in Zwolle

Geplaatst op 28 januari, 2019 om 3:49 | In de categorie:

Donderdag 24 t/m zondag 27 januari werd in zwembad de Vrolijkheid in Zwolle het Open Nederlands Masters Kampioenschap korte baan georganiseerd.

Het jubilerende Swol 1894 was gastheer van een groots vierdaags toernooi met ontzettend sterk deelnemersveld. De ruim 1000 deelnemers varieerden in leeftijd van 20 t/m 93 jaar. De klassementen worden opgemaakt in leeftijdsgroepen van steeds 5 jaar (20+, 25+, 30+, enz).

Namens Deltasteur verschenen 12 zwemmers op de startblokken. Er werd ingeschreven op 39 individuele nummers, waarvan op 24 nummers daadwerkelijk mocht worden gestart. Daarnaast kwamen 5 estafetteteams in actie.

Sigrit Aarten (Dames25+) beet donderdag het spits af op de 1500m vrije slag. De eerste 800m zwom ze een steady race. Daarna liepen de tussentijden heel iets op, maar de laatste 250m versnelde ze weer iets. De eindtijd 19.59.19 leverde haar het brons op. Zaterdagochtend startte ze op de 800m vrije slag. De eerste 200m ging lekker, maar daarna gaf haar lijf helaas aan dat ze nog niet voldoende was hersteld van haar 1500m race. Anderhalf uur later herpakte ze zich goed. Ze startte in de 4x100m vrije slag estafette en perste er toch nog een uitstekende splittijd uit.

Gea van der Schaaf (Dames40+) heeft anderhalf jaar geleden na lange afwezigheid haar zwemhobby weer opgepakt en debuteerde op het ONMK. Ze werd twee keer ingezet als startzwemmer van de 4x100m vrije slag estafette en 4x50m wisselslag estafette. Dit deed ze heel goed en zwom op de 100m vrij en persoonlijk record (pr) van 0.37 seconde en op de 50m rug een pr van 0.81 seconde.

Pieter Bardelmeijer (Heren45+) traint nu een paar jaar bij Deltasteur, voornamelijk voor de oversteek van Den Helder naar Texel, om geld in te zamelen voor Spieren voor Spieren. Dit seizoen zwemt hij voor het eerst ook korte afstanden bij de Masterswedstrijden. Op het ONMK werd hij opgesteld in 3 estafetteteams en mocht hij individueel starten op de 50m vrije slag.

Op zaterdag scherpte hij in de 4x50m wisselslag estafette zijn pr op de 50m vrije slag al flink aan; van 32.79 naar 31.16. Op zondag kwam hij eerst individueel in actie en zwom weer een pr: 30.99. Het afsluitende onderdeel van het ONMK was de 4x50m vrije slag estafette. Tom de Lange, Bob Potkamp, Patrick de Jonge en Pieter wilden het toernooi goed afsluiten. En dat lukte! De heren zwommen ruim 2 seconden sneller dan hun inschrijftijd. Patrick dook onder de 27 seconden grens en Pieter scherpte zijn pr nogmaals aan naar 30.54.

De overige zwemmers behaalden ook prima resultaten. Fabiola Bosman (Dames40+) evenaarde haar pr op de 50m vlinderslag en zwom een pr van 2.1 seconde op de 200m wisselslag. Tom de Lange (Heren25+) snoepte 0.35 seconde van zijn tijd op de 50m vrije slag af. Bob Potkamp (Heren25+) zwom geen persoonlijke records, maar was in de afgelopen 5 jaar niet zo snel als dit weekend.

Begin mei wordt het ONMK lange baan in het nieuwe 50m bad van Amersfoort georganiseerd. De Masters van Deltasteur zullen ook daar aan de start verschijnen. Tot die tijd komt de ploeg in actie bij wedstrijden van het Zuyderzee Masters circuit in Heerenveen, Emmeloord en Alkmaar.

Tekst: Deltasteur Masters, foto: Cheryl Hazeleger