Wilsum zet opwaartse lijn door na winst op HTC (3-2)

Geplaatst op 21 januari, 2019 om 4:22 | In de categorie:

Wilsum heeft de ingezette lijn van voor de winterstop op overtuigende wijze door weten te zetten tegen koploper HTC. De Zwollenaren, trotse koploper van de 4e klasse D, hadden voor dit duel nog geen enkele nederlaag hoeven te slikken, maar in en tegen Wilsum ging het mis voor de koploper.

Wilsum kwam in het eerste bedrijf via treffers van Jan van Spijker en Patrick Plette op een 2-0 voorsprong. Vlak na rust werd het 2-1, maar enkele minuten later bracht Gert Jan Sollie de marge weer op 2 door voor de 3-1 aan te tekenen. HTC kwam een kwartier voor tijd andermaal terug in de wedstrijd middels een benutte strafschop en de Zwollenaren leken diep in blessuretijd alsnog langszij te komen toen men nogmaals een strafschop kreeg. Deze strafschop belandde op de paal en de rebound werd naast geschoten, waardoor het bij 3-2 bleef voor Wilsum. Zo heeft Wilsum in de laatste 3 competitieduels tegen de gehele top drie van de 4e klasse D gespeeld en werd er tweemaal gewonnen en eenmaal gelijk gespeeld.

Op het eigen kunstgrasveld nam Wilsum het vandaag op tegen HTC. Zoals vermeld reisde de kersverse periodekampioen als koploper af naar Wilsum. Toch was er bij Wilsum genoeg vertrouwen in een goed resultaat. De oranjehemden lieten voor de winterstop zien niet onder te doen voor de sterkste ploegen uit de 4e klasse D en wanneer men tegen HTC hetzelfde niveau kon behalen als in de wedstrijden tegen Kampen en DKB dan was een goed resultaat zeker mogelijk.

Wilsum startte met Chiel ten Hove in het doel. De achterhoede bestond uit Jos Holtland, Byco Hoff, Hidde de Kleine en Robin Mijnheer. Holtland verving Diederik Folkers, die zich moest afmelden wegens griep. Op het middenveld stonden Alwin vd Wetering, Patrick Plette en Erik van Regteren geposteerd. De voorhoede bestond uit captain Gert Jan Sollie, Jan van Spijker en Daniel Niemeijer. Reservedoelman Jesse Riezebos, Sander van der Sluis, Bas de Raad, Mark Holtland en Harmen Siedsma namen plaats op de bank.​

HTC kwam in dit duel beter uit de startblokken. Wilsum wilde vroeg druk zetten om zo de bal snel te veroveren, maar de gasten speelden veelvuldig de lange bal, waardoor het lastig was om snel in balbezit te komen. In de beginfase werd met name de rechtsbuiten van de gasten gezocht. Na 10 minuten spelen ontsnapte de rechtsbuiten aan de aandacht van Robin Mijnheer en legde hij de bal voor op de spits van de Zwollenaren, maar gelukkig voor Wilsum ging zijn inzet van dichtbij hoog over. Na een kwartier spelen ging het beter lopen bij Wilsum en ging het combinatievoetbal van de oranjehemden steeds beter lopen.

De beloning hiervoor volgde in de 22e minuut. Alwin vd Wetering maakte een loopactie in de diepte en kreeg de bal van Plette. Vervolgens schudde Van de Wetering zijn directe tegenstander af en legde bij de bal terug op Van Spijker. Voor routinier Van Spijker was het een koud kunstje om de doelman te verschalken: 1-0. De voorsprong voor Wilsum was een feit! Tien minuten later verdubbelde Wilsum de voorsprong. Na een voorzet van Niemeijer behield Gert Jan Sollie uitstekend het overzicht en kopte hij de bal naar de geheel vrijstaande Plette. Vervolgens kon Plette simpel binnen tikken: 2-0.

Bij HTC nam de frustratie toe en steeds meer zocht men verbaal de confrontatie met de arbiter. Na de 2-0 voor Wilsum zette HTC aan om nog voor rust de aansluitingstreffer te noteren. Wilsum had het moeilijk en kon in de laatste paar minuten van het eerste bedrijf alleen nog tegenhouden, maar dit lukte met succes. Zo werd de rust bereikt met een 2-0 voorsprong voor Wilsum.​

In de rust gaven de spelers van Wilsum aan waar men moeite mee had en dit werd door trainer Han Hanekamp aangehoord. Hanekamp gaf aan hoe Wilsum om moest gaan met het spel van de Zwollenaren, want men speelde constant de lange bal. De spelers van Wilsum namen deze informatie ter harte en gingen vol goede moed het veld weer op.​

Waar trainer Hanekamp Wilsum voor gewaarschuwd had, gebeurde direct. HTC zette vol aan om terug te komen in het duel en 5 minuten na rust werden de Zwollenaren beloond. De rechtsbuiten had een sterke actie in petto en legde de bal terug op de spits. Ditmaal schoot hij wel beheerst raak: 2-1. Gesteund door de aansluitingstreffer ging HTC op jacht naar de gelijkmaker, maar men kreeg de deksel op de neus. Na een voorzet van Plette controleerde Van Spijker in het strafschopgebied de bal. Hij legde terug op Niemeijer. Niemeijer behield het overzicht en legde de bal breed op captain Gert Jan Sollie. Vervolgens schoot Sollie beheerst raak: 3-1. De marge was weer 2!

Even later had Sollie het duel definitief kunnen beslissen, maar na een pass van Plette zag Sollie zijn lob gekeerd worden door de doelman. In plaats van 4-1 stond het enkele minuten later 3-2. Jos Holtland, die een prima duel speelde als rechtsback, vloerde zijn directe tegenstander buiten het strafschopgebied. De dienstdoende arbiter zag het anders en kende een strafschop toe. Dit cadeautje werd dankbaar uitgepakt: 3-2. Een minuut later had het al 3-3 kunnen staan, maar Chiel ten Hove redde tot tweemaal toe uitstekend op een inzet. HTC nam meer en meer risico om de gelijkmaker te forceren en Wilsum loerde op de counter. Daarom werd de snelle Bas de Raad in de ploeg gebracht voor Van Spijker. Diezelfde De Raad was dichtbij de 4-2. Na een fraaie pass van Erik van Regteren nam De Raad de bal vol op de pantoffel, maar de doelman tikte de bal nog net uit het doel.

Even later ging Niemeijer alleen op de doelman af, maar vanuit een lastige hoek stuitte hij op de doelman. Een paar minuten later leek Niemeijer wederom alleen op de doelman af te gaan, maar werd hij ten onrechte teruggefloten wegens buitenspel. Wilsum vergat het duel te beslissen en diep in blessuretijd leek het mis te gaan. De scheidsrechter trok maar liefst 7 minuten blessuretijd bij en in de laatste seconde leek het voor Wilsum volledig mis te gaan. De bal werd nog eenmaal naar voren geschoten en verlengt door een speler van HTC. Mijnheer wilde de situatie voor Wilsum redden middels een sliding, maar kreeg de bal ongelukkig op de hand. De arbiter zag dit en kende andermaal een strafschop toe.

Zo kreeg HTC de ultieme mogelijkheid om een nederlaag af te wenden. De speler die vanaf de stip de 3-2 had aangetekend, stond wederom achter de bal. Ten Hove koos de verkeerde hoek, maar de bal belandde op de paal. In de rebound kon HTC alsnog scoren, maar deze inzet verdween naast. Luid gejuich was te horen op sportpark De Wijde Blik. Want na deze missers klonk het eindsignaal. De stunt was een feit; Wilsum diende koploper HTC de eerste nederlaag van het seizoen toe! Het was een wedstrijd die beide kanten op kon, maar Wilsum trok aan het langste eind.​

Door deze overwinning is Wilsum geklommen naar de 7e plek op de ranglijst. Maar als Wilsum dit niveau vast weet te houden dan is er veel meer mogelijk dan een 7e plek. Volgende week gaat Wilsum op bezoek bij de hekkensluiter; Daarle. Het is aan Wilsum om zich niet te laten verrassen door Daarle en de opwaartse lijn door te trekken. Tot dan!

Foto: Daan Anthony