Kampen in de race om Stuk van het Jaar

Geplaatst op 6 oktober, 2018 om 9:38 | In de categorie:

Ook dit jaar doet het Stadsarchief Kampen mee met de verkiezing van Het Stuk van het Jaar. Het Stadsarchief Kampen is genomineerd in de verkiezing voor het mooiste of meest bijzondere archiefstuk van Nederland! In oktober, de Maand van de Geschiedenis, wordt landelijk een online verkiezing gehouden. Er zijn dit jaar meer dan 40 historische juweeltjes ingestuurd die met elkaar de strijd aan gaan voor de titel Het Stuk van het Jaar.

De Fluwelen Revolutie in Kampen van 1519

 “Klacht van de gilden en de gemene burgers aan de bisschop over het wanbestuur door de raad van Kampen. Z.j. (1519)”

Bij het zoeken naar een archiefstuk dat aansluit op het thema ‘Opstand’ van de Maand van de Geschiedenis stuitten we in Kampen op een archiefstuk uit 1519. Een brief geschreven door de gilden en de burgers van Kampen aan de bisschop van Utrecht uit onvrede over het bestuur van Kampen.

Deze bijna 500 jaar oude brief staat vol sappige details. Van zatlapperij, achterstallig onderhoud, tot belastingontduiking en nog veel meer….. Een heus wanbestuur. De gilden en de burgers kwamen in opstand. Bloed vergieten was niet nodig. Want deze brief leidde er toe dat de Raad van Kampen viel en er voor het eerst een nieuwe Raad gekozen werd.

 

Op de website van het Stadsarchief Kampen is de link naar het originele archiefstuk te vinden. Kees Schilder, bekend historicus uit Kampen, is de afgelopen 50 jaar bijna wekelijks de geschiedenis van Kampen ingedoken. Hij vertaalde duizenden pagina’s van Middelnederlands naar het modern Nederlands, zodat iedereen kennis kan nemen van de Kamper historie. Leesbaar en in gewoon Nederlands. Wilt u het archiefstuk bekijken? Kom langs bij ons in het Informatiecentrum en studiezaal van het Stadsarchief Kampen in De Stadskazerne.

 

Stuk van het jaar en de maand van de geschiedenis

De Nederlandse archieven laten door deze verkiezingsactie zien welke vreemde, interessante, mooie, spannende en bijzondere archiefstukken ze in huis hebben. De hele maand oktober kan men stemmen op een favoriet archiefstuk. Tijdens de nacht van de geschiedenis wordt de winnaar bekend gemaakt.

http://www.stukvanhetjaar.nl/nl/Kampen.