Vrouwen van Kampen

Geplaatst op 30 september, 2018 om 3:16 | In de categorie:

Vrouwen stonden in Nederland tot ver in de 20e eeuw onder gezag. Van hun vader, van hun echtgenoot of van een volwassen zoon. Maar was vader, echtgenoot of zoon langdurig weg, dan waren het de vrouwen die het bedrijf thuis draaiende hielden. Wie er als vrouw alleen voor stond, moest vindingrijk zijn bij het verwerven van een inkomen.

‘Vrouwen van Kampen’ vertelt over de adellijke dame Mechteld van Lichtenberg toe Boecop, die in het 16e eeuwse Kampen zeer verdienstelijk schilderde. Over de werkende moeder Beatrix Vekemans, moeder van winterschilder Hendrick Avercamp. Leentje Thijs, de vrouw van de koster van de Broederkerk dwong haar man tot diefstal. Ook het wrede lot van kruidenvrouw Geesje Claes blijft niet onbesproken. Net als het feit dat Geesje Claes, als vrouw, werd bijgestaan door de vrouw van de beul bij het ondergaan van de ‘waterproef’.

Praktische informatie

Op zaterdag 6 en zondag 7 oktober organiseert cultuurZIEN een stadswandeling over belangrijke vrouwen uit de Kamper geschiedenis.

  • De wandelingen starten om 14.00 uur vanuit het Hof van Breda aan de Marktsteeg in Kampen.
  • De deelnamekosten bedragen € 7, 50 p.p.
  • Vooraf aanmelden voor deelname is niet nodig, tenzij men met een groep komt.
  • Kijk voor meer informatie op www.cultuurzien.nl of bel met 038 331 10 24.