Nationale Open Monumenten/Orgeldag in Kampen

Geplaatst op 30 augustus, 2018 om 10:09 | In de categorie:

Op zaterdag 8 september is er – net als in andere plaatsen in Nederland – in Kampen weer de jaarlijkse Open Monumenten/Orgeldag. Gedurende deze dag zijn diverse Kamper kerken en orgels te bezichtigen en beluisteren. De toegang tot de kerk en de concerten is de gehele dag gratis.

Gedurende de dag worden vanaf 11.00 uur de orgels in de Bovenkerk bespeeld door de Kamper Stadsorganist Ab Weegenaar en een aantal van zijn leerlingen: Roelie Muller, Johan Hoeve, Marco de Keizer, Marien Bikker, Karel van Ingen, Hans Alderliesten en Frans van Bentum.

Daarnaast kunnen bezoekers deelnemen aan een orgelwandeling langs verschillende kerken in de stad: onder andere de Buitenkerk met het vorig jaar gerestaureerde Hinsz-orgel, de Lutherse Kerk en de Broederkerk. Tijdens deze wandeling worden de orgels bespeeld door Gerwin van der Plaats en Ab Weegenaar. De orgelwandeling start om 14.00 uur in het koor van de Bovenkerk.

 

De dag eindigt met een concert om 16.00 uur in de Bovenkerk. Aan dit concert werken mee het Christelijk Kamper Mannenkoor “Door Eendracht Verbonden” onder leiding van Gerwin van der Plaats en organist Ab Weegenaar. In de Buitenkerk is om 16.00 uur een concert door Kavóca.

 

Cultureel programma

Naast muziek zijn er tal van lezingen en rondleidingen. In de buitenkerk worden de gehele dag rondleidingen gegeven door de kerk en langs de gewelven van de kerk. In de Bovenkerk worden rondleidingen gegeven in de kerk en de toren: daarnaast zijn er in deze kerk lezingen over Geert van Wou, over Doperse radicalen en over de orgels in de bovenkerk. Er zijn eveneens diverse standhouders in deze kerk.