Kamper kunstwerk naar Hanze expositie in het Duitse Rostock

Geplaatst op 15 juni, 2018 om 8:53 | In de categorie: ,

Tijdens de internationale Hanzedagen, die dit jaar gehouden worden in het Duitse Rostock, wordt een speciale Hanze tentoonstelling geopend. Deze bijzondere verzameling van Hanze kunstwerken uit verschillende Hanzesteden wordt een reizende expositie langs de internationale Hanzedagen in de komende jaren. Een van de kunstwerken is van Kamper kunstenares Susanne Maria Wolf.

In opdracht van Hanzestad Rostock hebben verschillende kunstenaars uit Europese Hanzesteden een kunstwerk ontworpen voor deze Hanze tentoonstelling. Ook Kampen is vertegenwoordigd in deze expositie. De opdracht luidde dat het kunstwerk de verbinding tussen de Hanze en de Hanzestad weergeeft. De kunstwerken worden vanaf zaterdag 23 juni aan het publiek getoond. Daarna is de verzameling steeds in een andere Hanzestad, waar internationale Hanzedagen gehouden worden, te bewonderen.

Susanne Wolf heeft in overleg met de gemeente Kampen een kunstwerk gemaakt dat de Hanzegeschiedenis en het heden met elkaar verbindt. Het kunstwerk ‘Holding on to Glory’ geeft een impressie van de glorietijd van de Hanze in Kampen en legt een relatie met de onlangs geborgen IJsselkogge. Een symbool voor deze glorietijd, maar ook voor de neergang door de verzanding van de IJssel.

Voor haar ontwerp heeft ze onderzoek gedaan naar de Hanzetijd in Kampen met behulp van het gemeentearchief, Kees Schilder en de Koggewerf. Het ‘Digestum Vetus’, de Kamper Kogge en de lading waren belangrijke inspiratiebronnen voor haar ruimtelijk werk.