‘s-Heerenbroek wint IJsselderby van Wilsum

Geplaatst op 3 mei, 2018 om 10:59 | In de categorie:

Wilsum heeft de IJsselderby met 1-3 verloren van ‘s-Heerenbroek. In een wedstrijd waarin weinig kansen werden gecreĆ«erd trok ‘s-Heerenbroek aan het langste eind, doordat Wilsum de doelpunten te gemakkelijk incasseerde. Na een 0-2 achterstand wist Wilsum zich terug te knokken tot 1-2 en kreeg men een dot van een kans op de gelijkmaker, maar deze werd jammerlijk gemist. Vlak na deze kans werd het duel definitief in het voordeel beslist van de groene draken.

Wilsum – ‘s-Heerenbroek, de mooiste derby van de 4e klasse. Binnen het veld is er sprake van heuse strijd en rivaliteit, maar buiten het veld gaan beide ploegen op een vriendschappelijke manier met elkaar om. Juist dat maakt deze derby zo mooi. Wilsum startte met Chiel ten Hove in het doel. De achterhoede werd gevormd door Robin Mijnheer, zijn jongere broertje Marijn Mijnheer, Patrick Plette en John Veenstra. Voor Marijn Mijnheer betekende dit zijn eerste wedstrijd als basisspeler in het eerste elftal van Wilsum. Mark Holtland, Gert Jan Sollie en Jos Holtland vormden het middenveld. De voorhoede bestond uit spits Jan van Spijker, die geflankeerd werd door Jurre Heldoorn en Bas de Raad. Reservedoelman Jesse Riezebos nam plaats op de bank, evenals Byco Hoff, William Kaminyoge, Harmen Siedsma en Erik Barneveld.

Wilsum wilde vroeg druk zetten op de defensie van de gasten om hen zo te dwingen tot fouten. Dit lukte in de heenwedstrijd, destijds in ‘s-Heerenbroek, uitstekend. Wilsum won dat duel toen met 0-2. In de beginfase wilde het druk zetten niet goed lukken, waardoor de gasten de gevaarlijkste ploeg waren. Al vroeg in de wedstrijd kreeg men een aardige kans, maar de middenvelder van de gasten kopte een voorzet vanaf de rechterkant op de bovenkant van de lat. De gasten voetbalden iets makkelijker dan Wilsum, maar gevaarlijk werd men nauwelijks. De eerste treffer kwam dan ook letterlijk en figuurlijk uit de lucht vallen. De groene draken kregen een vrije trap te nemen op 30 meter van het doel van Wilsum. De bal werd het strafschopgebied ingepompt, een middenvelder knikte de bal breed en daar stond de spits van de gasten helemaal vrij. Hij kon simpel binnen schieten: 0-1. Na deze treffer kreeg Wilsum zijn eerste kans van de wedstrijd. Na een snelle counter stuurde Bas de Raad captain Gert Jan Sollie weg, maar zijn inzet kon nog net op tijd worden gekeerd door een van de verdedigers van de gasten. De wedstrijd, gekenmerkt door passie en strijd, kabbelde rustig voort, totdat ‘s-Heerenbroek opeens de marge verdubbelde. De linksbuiten van de gasten trok naar binnen en haalde van een meter of 20 met zijn zwakkere linkerbeen uit. Deze inzet leek voor weinig problemen te zorgen, maar doelman Ten Hove was er van overtuigd dat de bal naast zou gaan en liet de bal lopen. Tot afgrijzen van hemzelf en geheel Wilsum, ging de bal niet naast, maar via de binnenkant van de paal in het doel: 0-2. Een uiterst ongelukkig moment voor Ten Hove en Wilsum. De gasten gingen uitermate effectief om met de kansen en stonden met rust op een 0-2 voorsprong.

Aan het begin van de tweede helft kwamen de gasten beter uit de startblokken en werd men direct na de aftrap gevaarlijk. Een lange pass van de laatste man op de snelle linksbuiten werd verkeerd ingeschat door John Veenstra. De voorzet van de linksbuiten kon gelukkig voor Wilsum worden weg gestompt door Chiel ten Hove. Waar de gasten uit het niets scoorden, zo gold dit ook voor Wilsum. Jan van Spijker vocht een duel uit op de achterlijn met een middenvelder van de gasten. Hij wist op geweldig knappe wijze de bal voor te zetten en Jurre Heldoorn kon bij de tweede paal binnen schieten: 1-2. Wilsum was weer terug in de wedstrijd! Na deze goal drukte Wilsum door, zonder echte kansen te krijgen, maar de gasten werden aardig aan het wankelen gebracht. Het beeld van de wedstrijd bleef wel grotendeels hetzelfde; de gasten lieten de bal makkelijker rondgaan dan Wilsum. De oranjehemden zochten veelvuldig de lange bal in de hoop van daaruit gevaarlijk te worden. Met nog 25 minuten te spelen greep trainer Maikel Hondebrink in; Bas de Raad ging naar de kant en Byco Hoff kwam in het veld. Hoff nam de plek van Plette over als laatste man en Plette werd linksbuiten. Even later kwam William Kaminyoge in de ploeg voor Jan van Spijker. Vlak na zijn invalbeurt kreeg Kaminyoge de kans op de gelijkmaker. Na een lange trap van Chiel ten Hove stuiterde de bal door op het natte veld. De verdedigers van de gasten zaten mis en Kaminyoge stond oog in oog met de doelman. Zijn idee was uitstekend: een lob over de doelman. De uitvoering minder, want de lob ging wel over de doelman heen, maar ook naast het doel. Zo bleef de 1-2 stand op het scorebord staan. Even later viel de beslissing. De gasten kregen een vrije trap, waarvan de vraag is of dit wel een vrije trap was, op een meter of 30 van het doel van Wilsum. De verdediger besloot de bal op het doel te rammen. Ten Hove kon zijn hand niet goed achter de bal krijgen en via zijn hand en de paal ging de bal het doel in: 1-3. Wederom een ongelukkig moment voor Ten Hove, die juist dit seizoen tot de beste spelers, zo niet de allerbeste speler, van Wilsum behoort. Na deze treffer leek Wilsum een grote kans te krijgen op de aansluitingstreffer. Mark Holtland had een geweldige pass op Plette in huis en Plette kon oprukken naar het vijandelijke doel. Maar omdat men bij Wilsum commentaar had op de arbiter, werd er gefloten voor een vrije trap voor de gasten en ging deze op het oog grote mogelijkheid aan de neus van Plette voorbij. Vlak voor het eindsignaal kwam Siedsma nog in de ploeg voor Jurre Heldoorn. Na een sprint schoot het Heldoorn in de hamstring en dus lijkt Wilsum hem voorlopig te moeten missen. Na 93 minuten spelen klonk het eindsignaal van de arbiter die zeker een pluim heeft verdiend. De beste man liet deze wedstrijd echt een derby worden door veel toe te laten.

Helaas trok Wilsum vandaag dus aan het kortste eind en zijn de felicitaties voor de bezoekers. De gasten waren ook de bovenliggende partij al werden er weinig opgelegde kansen gecreƫerd, maar zoals al eerder verteld gaf Wilsum de doelpunten te gemakkelijk weg en daardoor ging deze IJsselderby verloren. Aanstaande dinsdag speelt Wilsum een oefenwedstrijd in Vaassen tegen VIOS. Zaterdag 5 mei is men vrij en op 12 mei wordt de competitie hervat met een thuiswedstrijd tegen Dieze West. Eerder dit seizoen ging Wilsum in Zwolle met 5-3 onderuit in een wedstrijd die men, gezien alles wat hierin gebeurde, zo snel mogelijk wil vergeten. Het is aan de oranjehemden om zich voor deze nederlaag te revancheren.

 

Een bijdrage in woord en beeld van Daan Anthony.