Nederlandse Bachvereniging brengt  ‘Bij Bach thuis’

Geplaatst op 27 april, 2018 om 8:35 | In de categorie:

In ‘Bij Bach thuis’ krijgen toehoorders een kijkje achter de voordeur van de familie Bach. De concerttournee met Charles Daniels, Fred Jacobs, Menno van Delft en Mieneke van der Velden loopt van 10 t/m 13 mei 2018. Het programma is te zien in Utrecht, Kampen, Amsterdam en Maastricht.

Bij Bach thuis zal het zelden stil zijn geweest: niet alleen Bach, maar ook zijn kinderen en vrouw Anna Magdalena waren muzikaal. Met zo’n zingende moeder, een componerende vader en muzikale kinderen werd er thuis volop gemusiceerd.

Bij Bach thuis
Wat de vier musici in dit programma spelen, zou maar zo een weergave kunnen zijn van een avond bij Bach thuis. Muziek van Johann Sebastian Bach zelf, maar ook werken van kennissen of van componisten die Bach bewonderde. Bovendien richten we de schijnwerper op een speciale huisgenoot: Bachs tweede vrouw Anna Magdalena. Samen met haar man runde ze een druk muziekbedrijf, naast een groot en groeiend gezin.

Notenbüchlein für Anna Magdalena Bach
Thuis werd er volop gemusiceerd, lesgegeven en muziek verzameld. Alle favoriete liederen en klavierstukken van Anna Magdalena bracht Johann Sebastian bijeen in een persoonlijk muziekboek. Hierin noteerde Bach twee Partita’s en verder allerlei muziek naar Anna Magdalena’s eigen keuze, zoals de aria Bist du bei mir en het lied Dir, dir Jehova, will ich singen. Ook muziek van componisten als Couperin en stiefzoon Emanuel werd erin opgetekend. Een bonte mix van aria’s, koralen en suites: het leven bij Bach thuis.

Bij Bach thuis
10 mei 2018 20.15 uur Utrecht, TivoliVredenburg
11 mei 2018 20.15 uur Kampen, Broederkerk
12 mei 2018 14.00 uur Amsterdam, Noorderkerk
13 mei 2018 15.00 uur Maastricht, AINSI

Programma
Johann Sebastian Bach 1685-1750
– Werken uit Notenbüchlein für Anna
Magdalena Bach en Schemellis Gesangbuch
– Allemande, Courante, Sarabande, Menuet,
Gigue uit Franse Suite in Es-groot, BWV 815
– Adagio en Allegro uit Sonate in g klein voor
viola da gamba en klavecimbel, BWV 1029
Carl Friedrich Abel 1723-1787
– Adagio voor viola da gamba solo
– Siciliano in d klein voor viola da gamba en
theorbe

Giovanni Legrenzi 1626 – 1690
– En Homo uit Acclamazioni Divote
Charles Hurel werkzaam ca.1665-1692
– Prélude
– Les Pellerins (naar J.B. Lully – Ballet Royal,
1662)
– Les Matassins (naar J.B. Lully – Psyché,
1671) uit Pièces de théorbe
A. Krieger 1634-1666
– An die Einsamkeit

Uitvoerenden
Musici van de Nederlandse Bachvereniging: Charles Daniels (tenor), Fred Jacbos (theorbe), Menno
van Delft (klavecimbel), Mieneke van der Velden (viola da gamba). Gastheer: Mathieu Heinrichs

 

Over de Nederlandse Bachvereniging
De Nederlandse Bachvereniging werd in 1921 opgericht om Bachs Matthäus-Passion uit te voeren in de Grote Kerk in Naarden. Door de jaren heen groeide het gezelschap uit tot een toonaangevend ensemble met een flexibele kern. Per seizoen zijn er zo’n zestig concerten door heel Nederland en in het buitenland. Met innovatieve programmakeuzes en gedegen onderzoek werpt artistiek leider Jos van Veldhoven telkens weer nieuw licht op het werk van Bach en tijdgenoten. Op 2 mei 2014 startte de Nederlandse Bachvereniging met het project All of Bach – het uitvoeren en opnemen van de werken van Bach, die online worden gepubliceerd op allofbach.com. www.bachvereniging.nl/ www.allofbach.com

 

Bron foto: Nederlandse Bachvereniging