Plastic sporen en oude muren

Geplaatst op 25 april, 2018 om 3:33 | In de categorie:

Multidisciplinair beeldend kunstenaar en cultuurpublicist Gerhild van Rooij is opgeleid in Amsterdam en staat bekend om haar fijnzinnige werken waarin zij verbindingen en een subtiel statement legt. Vrij werk en kunst in opdracht zijn aangekocht door het rijk, andere overheden, bedrijven en collectioneurs en reiken van tientalen metersgrote installaties tot miniatuur objecten, werken op papier en autonome fotografie. Van Rooij had diverse ateliers in verschillende landen en houdt sinds 1989 atelier in het Friese Aldtsjerk.

Plastic sporen
De kunstenaar-auteur werkt daarnaast op straat, in de natuur en op bijzondere locaties. Op die plaatsen en in haar atelier creëerde ze fotowerken voor de expositie Plastic sporen en oude muren, waarin ze de historie met de huidige tijd verbindt. De plastic sporen vond ze overal onderweg, in de openbare ruimte, de natuur, grote hallen, op palen, langs wegen en bij water, als verpakkingsmateriaal, afscheiding en in industriële ontwerpen. De sporen van plastic zijn tijdloos, bijna abstract of juist hyperrealistisch gefotografeerd, na het kijken realiseer je je: Ook dit is plastic.

Oude muren
Het Huys der Kunsten heeft oude muren waarin een voortdurend proces gaande is, omdat de basis niet op een fundament staat en geen horizontale barrière heeft die het grondwater tegenhoudt. De dikke muren zijn direct gegrondvest in de aarde en door de muren trekt het water op dat daarna door de muur wasemt en mineralen sporen achterlaat. Het is alsof de muur uitbloeit. Er tekenen zich uitwaaierende landschappen op af met soms grotten en nissen in woestenijen of vlaktes. Deze vergezichten laten zien dat deze levende muren in beweging zijn. Op bepaalde plaatsen verhult de muur zich achter een rimpeling die soms verpulvert of vervelt, terwijl elders stenen en houtstructuren tevoorschijn komen.

Historie en heden
De locatie ligt een straat verwijderd van de IJssel, de rivier die ooit deel was van de Hanzeroute waarover de patriciër die dit huidige Huys der Kunsten bouwde, zijn goederen liet halen en brengen. In dit oudst bewaarde stenen huis van Kampen was zijn handelswaar veilig en zou niet – zoals de toen gebruikelijke houten huizen – in vlammen  opgaan. De muren die Gerhild van Rooij artistiek ‘omarmde’ staan er nog. Ook de IJssel stroomt. De rivier en alles op het land, wordt met andere rivieren, zeeën en oceanen en leefomgevingen bedreigd door verstikkend plastic. Zou er op een dag plastic omhoogkomen door deze muren?

Opening door burgemeester
Op zaterdag 5 mei opent burgemeester Bort Koelewijn om 15.00 uur deze actuele expositie in het Huys der Kunsten. Gedurende de expositie kunnen in het Huys der Kunsten schone harde plastic doppen ingeleverd worden die stichting BultersMekke inzamelt om tot nieuwe grondstof te laten verwerken. Een vertegenwoordiger van de stichting licht kort toe hoe met de opbrengst de opleiding van een geleidehond mogelijk gemaakt wordt. De tentoonstelling is tot en met 4 augustus te bezoeken op zaterdag van 13.00 tot 17.00u aan de Voorstraat 20 te Kampen.