Vele Hemels boven de zevende

Geplaatst op 12 april, 2018 om 1:34 | In de categorie:

Van het debuut van Griet Op de Beeck, de bestseller Vele hemels boven de zevende, is een toneelstuk gemaakt. Een beeldende kroniek van het dagelijks leven. Op woensdag 9 mei speelt de theatervoorstelling Vele Hemels boven de zevende in Stadsgehoorzaal Kampen.In dit fascinerende en beklemmende familiedrama doen de personages verwoede pogingen zich te ontdoen van de pijn in hun zelfgekozen leven. Uiteindelijk blijken er maar twee mogelijkheden te zijn: de sprong naar de dood of de sprong naar de liefde. Griet Op de Beeck heeft haar personages en de wereld waarin zij leven met veel humor en liefde beschreven. Op het toneel laten de acteurs ook zien wat niet geschreven is, wat tussen de zinnen en achter de woorden verscholen ligt: de ontreddering, het verdriet en de wanhoop, maar ook de vriendschap, de schoonheid, de grote liefde en tot slot…de loutering. De cast bestaat uit: Henriëtte Tol, Peter Bolhuis, Stefan Rokebrand, Hanne Arendzen en Anne Lamsvelt. Met één klap vestigde Griet Op de Beeck haar naam als schrijfster toen zij begin 2013 debuteerde met Vele hemels boven de zevende. Nu brengt Bos Theaterproducties die roman naar het toneel, onder regie van Ursul de Geer (Stoner, Gloed, Kentering van een huwelijk) en met onder andere Henriëtte Tol in de cast. Een Vlaams boek, doorspekt met ‘gij zijt’s’ en ‘gij waarts’, verteld vanuit vijf mensen die allemaal met elkaar verbonden zijn. Op een bepaalde manier worstelen zij zich door het leven, met vallen en opstaan. ‘Een spannende voorstelling,’ noemt regisseur De Geer het: ,,Toegankelijk, licht ironisch. In anderhalf uur word je deelgenoot van de beproevingen van een gezin, met alle teleurstellingen en sprankjes hoop die daarbij horen. Je wordt geconfronteerd met het menselijk tekort, het willen ontsnappen aan het lot, tegen beter weten in. Griet heeft een geweldig gevoel voor drama.” In Vele hemels boven de zevende zien we de levens van de twaalfjarige Lou, haar tante Eva, haar moeder Elsie, diens minnaar Casper en van de opa van Lou, Jos. In het boek hebben die allemaal hun eigen hoofdstukken waarin ze hun verhaal vertellen.

 

Het toneelstuk Vele hemels boven de zevende, naar het boek van Griet Op de Beeck, is te zien van 9 februari t/m 27 mei in theaters in heel Nederland. Met: Henriëtte Tol, Hanne Arendzen, Peter Bolhuis, Stefan Rokebrand en Anne Lamsvelt. Regie: Ursul de Geer.

 

Meer informatie: bostheaterproducties.nl/http://www.stadsgehoorzaalkampen.nl.