Gemeente zet volgende stap in bescherming naoorlogse architectuur

Geplaatst op 12 maart, 2018 om 9:43 | In de categorie:

Naar aanleiding van een brief van drie erfgoedorganisaties Stichting Stadsherstel, Monumentenraad en Cuypersgenootschap, heeft het college besloten weer een stap te zetten in het beschermen van naoorlogse architectuur in Kampen.

Voor de voormalige Stadsherberg en de voormalige Hanzeschool zal de aanwijzingsprocedure voor gemeentelijk monument binnenkort starten. Verder wordt nadrukkelijk ingezet op meer kennis en draagvlak voor naoorlogse architectuur.

In de brief van de drie erfgoedorganisaties werd aangedrongen op het beschermen van 11 naoorlogse objecten en ensembles. Dit vindt het college wat te snel gaan.

“Meer kennis en draagvlak bij een breed publiek vinden wij erg belangrijk om de gemeentelijke monumentenstatus te rechtvaardigen”, aldus Marieke Spijkerman, portefeuillehouder monumentenzorg. “Vandaar dat wij op dit moment kiezen voor twee objecten uit de lijst. De voormalige Stadsherberg en voormalige Hanzeschool zijn onbetwiste iconen van de naoorlogse architectuur. Omdat we belang hechten aan draagvlak, ook bij de eigenaren, hebben we van tevoren de eigenaren gevraagd hoe ze staan tegenover een mogelijke aanwijzing als gemeentelijk monument. Hun reactie was positief, en dat weegt voor ons zwaar mee in dit besluit.”

De aanwijzing van de twee panden vormt een startpunt voor verdere activiteiten, die de gemeente samen met culturele partners in de stad gaat ontwikkelen.

In de afgelopen 10 jaar is landelijk de belangstelling voor naoorlogse architectuur gegroeid. In Kampen heeft dit onder andere geleid tot de publicatie van het boek “Ambitie en Optimisme. Stedenbouw en architectuur in Kampen 1940-1970”, mede gefinancierd door de gemeente.

 

Foto: De voormalige Hanzeschool
Bron: Gemeente Kampen