‘Mona Lisa van Kampen’ wint fotowedstrijd Kerst in Oud Kampen

Geplaatst op 6 februari, 2018 om 10:10 | In de categorie:

Fotograaf Theo Ramaker is de grote winnaar geworden van de fotowedstrijd die Kerst in Oud Kampen jaarlijks organiseert rondom het theaterfestival.

 

Ramakers stuurde een portretfoto foto in van een sigaren rokende deelnemer aan het festival die het publiek staat te observeren met een volgens de jury ‘Mona Lisa-achtige blik’.

De jaarlijkse fotowedstrijd van Kerst in Oud Kampen levert traditioneel veel foto’s op, maar wat de jury dit jaar opviel was de grote diversiteit in het foto-aanbod. Niet zo gek; de thema’s  van Kerst in Oud Kampen waren dit jaar ook zeer divers en dus lieten ook veel fotografen zich hierdoor inspireren. De kwaliteit van de ingestuurde foto’s was volgens de jury hoog, gezocht werd naar het ‘Kerst in Oud Kampen’-gevoel van de bezoekers. In de drie winnende foto’s werd dat gevoel volop aangetroffen.

Arrogant, vilein, verheven of vroom….

Winnaar Theo Rademaker fotografeerde tijdens het festival gelegenheidsacteur Martin Fiks die tijdens de twee avonden van Kerst in Oud Kampen in de rol kroop van schooldirecteur. Theo Rademaker wist de jury te overtuigen met zijn foto van Fiks. ,,Een heerlijk beeld’’, aldus de juryleden. ,,Een centraal compositie mét een prachtige inzet van de gulden snede. Ons karakter kijkt arrogant, vilein, verheven, vroom, u zegt ’t maar. De gezichtsuitdrukking doet ons enorm afvragen wat er speelt in dat hoofd en dát is Kerst in oud Kampen, het feest van de fantasie!’’. Acteur Martin Fiks blijft nuchter onder al die lovende woorden over zijn portret. ,,En hij zag dat het goed was’’, omschrijft hij de houding die hij aannam als schooldirecteur.

 

Taaie klus voor de jury

De jury van de fotowedstrijd van Kerst in Oud Kampen bestond uit vakfotograaf Stefan Lanjouw, voorzitster Gerrie Kragt van Kerst in Oud Kampen, grafisch vormgever Willem Jan Kroneman, amateurfotograaf Anton Sollie en Joost Lemette van de PR-commissie van Kerst in Oud Kampen. Voor de wedstrijd werden in totaal 91 foto’s ingestuurd door 19 fotografen. Winnaar Theo Ramaker kreeg zondagmiddag de eerste prijs en alle lof toegespeeld tijdens een feestelijke bijeenkomst voor vrijwilligers van Kerst in Oud Kampen in restaurant “De Vier Jaargetijden”  in Kampen.

 

Einde aan Kerst in Oud Kampen 2017….door naar 2018!

Met de vrijwilligersbijeenkomst en de uitreiking van de fotoprijs kwam zondagmiddag een officieel einde aan Kerst in Oud Kampen 2017, een festival dat in december zo’n 90.000 bezoekers naar de Kamper binnenstad trok. Inmiddels is de organisatie al weer voorzichtig begonnen met de voorbereidingen voor het festival van dit jaar, dat op de agenda staat voor zaterdag 22 en zondag 23 december.

 

Foto: Theo Ramaker