Margaretha krijgt koppelbed voor mensen in laatste levensfase

Geplaatst op 20 december, 2017 om 11:40 | In de categorie:

Met het lachend doorknippen van een lint nam Pleuni Vullers, projectleider van de Kamper locatie Margaretha van woonzorgconcern IJsselheem, dinsdag een speciaal bed in ontvangst.

Drijvende kracht achter dit bed, dat in de wandelgangen koppelbed is gaan heten, is Sjoukje Steen, lid van de cliëntenraad van Margaretha. Toen haar moeder, die een aantal jaren geleden werd verpleegd in Margaretha, haar laatste uren in ging, wilde Sjoukje graag bij haar moeder in bed liggen om afscheid te kunnen nemen. Dat bleek toen niet mogelijk. Cliënten in verpleeg- en zorghuizen liggen in 1-persoons hoog laag bedden, waar je wel bijvoorbeeld een stretcher naast kunt zetten, maar geen comfortabel 2-persoons bed van kunt maken. Hoewel haar moeder inmiddels is overleden, is Sjoukje toch aan de gang gegaan met de realisatie van zo’n koppelbed. Ze heeft fabrikanten van medische bedden benaderd en zich geïnformeerd over
bedden die bij andere zorgorganisaties werden gebruikt, maar dat leverde geen werkbaar bed op voor Margaretha. Samen met Kamper ondernemer Slaapadvies Van Dijk en ondersteund door Kirsten Visscher, verzorgende bij Margaretha, is het bed ontwikkeld dat vandaag is overhandigd.

 

Het bed, dat er net wat anders uitziet dan een gewoon hoog laag bed, kan naast het bed van een zieke bewoner stevig vast worden gezet. Een speciaal matras zorgt voor een verbinding tussen beide
bedden. Op die manier is er, ook in de laatste levensfase, lichamelijk contact mogelijk. Tijdens de overhandiging demonstreerden de heer Koster, bewoner van Margaretha en verzorgende
Nicole het bed. ,,O, dit bed ligt heerlijk. Hier kom ik voorlopig niet meer uit,” zei Nicole. Vervolgens kroop ze even lekker dicht tegen meneer Koster aan om te laten zien hoe het bed in de praktijk kan functioneren. ,,Natuurlijk is het jammer dat ik niet in zo’n bed afscheid heb kunnen nemen van mijn moeder, maar ik vind het fijn om te weten dat anderen dat nu wel kunnen,” aldus Sjoukje Steen. IJsselheem is blij met het bed en is onder de indruk van de vastberadenheid en vindingrijkheid van Sjoukje, Kirsten en Slaapadvies Van Dijk. Het koppelbed is vanaf nu te gebruiken in Margaretha.