Chanoekaviering Synagoge Kampen

Geplaatst op 20 december, 2017 om 11:53 | In de categorie:

De laatste dag van het joodse Chanoekafeest wordt gehouden door Vrienden van Synagoge Kampen op dinsdag 19 december om 20.00 uur bij de voormalige Synagoge aan de IJsselkade 33. Op deze dag branden alle lampen van de Chanoekia.

 
Chanoeka is het feest van de herinwijding van de tempel in Jeruzalem in het jaar 165 voor Christus. Door een wonder brandde de olijfolie uit een gevonden flesje voor de menora niet één, maar acht dagen zodat de joden tijd hadden om nieuwe olijfolie te persen. Iedere dag steken de joden een kaarsje van de negenarmige kandelaar aan. Op de laatste dag branden alle lampen, inclusief het kaarsje – de sjamasj (dienaar) – waarmee de andere kaarsen worden aangestoken.
Dit is het tweede jaar dat de viering in de openlucht naast de synagoge wordt gehouden. De chanoekia met olielampen staat op de verhoging van de zij-ingang aan de Lampetpoort. De oliekampen worden ontstoken door Isaac Gajoen uit Zwolle en Orna Gabay uit Israël. Iedereen is welkom.