Dorcas Voedselactie

Geplaatst op 11 oktober, 2017 om 11:54 | In de categorie:

Begin november wordt voor de 22e keer de Dorcas Voedselactie gehouden. Op bijna duizend locaties in Nederland zamelen duizenden vrijwilligers samen met consumenten producten en geld in voor de allerarmsten in Albanië, Moldavië, Oekraïne en Roemenië.

Dorcas ondersteunt met de voedselpakketten de allerarmsten. Velen van hen leven teruggetrokken en in armoede. Ze staan er vaak alleen voor en komen, vanwege gezondheidsproblemen of ouderdom, nauwelijks de deur uit. De ontvangers van een pakket worden zorgvuldig door lokale partnerorganisaties geselecteerd. Het voedselpakket staat niet op zichzelf maar is onderdeel van een breder programma van Dorcas. Dorcas wil samen met partners een sociaal vangnet creëren van mensen om de allerarmsten heen. Zo gaan er mensen voor ze zorgen. Met een voedselpakket wordt het leven de komende wintermaanden dragelijker. Het pakket is een bemoediging, een belangrijk steuntje in de rug. Dorcas laat hiermee zien dat duizenden mensen in Nederland om hen geven.

In Kampen en IJsselmuiden zijn op 3 en 4 november tientallen vrijwilligers op de been om de producten in te zamelen. Landelijk gaat het om meer dan zeshonderd supermarkten en vele scholen en kerken die meewerken aan de Dorcas Voedselactie. Vrijwilligers delen voedsellijstjes uit aan het winkelend publiek. Hierop staan producten die samen een voedselpakket vormen. Klanten van de supermarkten doen een boodschapje extra en geven deze af aan de vrijwilligers.
Mensen kunnen ook een gift geven in de collectebus. Het ingezamelde geld wordt besteed aan de transportkosten en projecten om mensen hun eigen inkomen te laten verdienen. Zo ondersteunt Dorcas mensen met vaktrainingen en microkredieten om zaaigoed, vee of gereedschap te kopen. Met de inkomsten die dat oplevert, kunnen ze in de toekomst zelf zorgen voor ‘brood op de plank’.

De Dorcas Voedselactie gehouden op de volgende locaties: Albert Heijn Meeuwenplein, Lidl Hanzeplein, Albert Heijn Lovinkstraat (alleen vrijdag), Boni en Plus IJsselmuiden.