Gratis condooms voor jonge vakantiegangers

Geplaatst op 3 augustus, 2017 om 10:25 | In de categorie:

Onveilige seks komt regelmatig voor bij jongeren die op vakantie gaan. Om deze jonge vakantiegangers bewust te maken van het belang van veilige seks, delen medewerkers van GGD IJsselland tijdens de zomervakantie gratis condooms uit.

Medewerkers van GGD IJsselland staan in de zomerperiode op vrijdag en maandag met een tas vol condooms en leuke gadgets aan de zuidzijde van station Zwolle. Vanaf deze plek vertrekken namelijk bussen vol met jongeren naar zonnige bestemmingen, maar bij bijna de helft van de jongeren liggen er geen condooms in de koffer. En dat terwijl jongeren volgens Vera Doorten, adviseur seksuele gezondheid bij GGD IJsselland, op vakantie sneller seks hebben: ‘We zien dat jongeren op vakantie sneller seks hebben dan onder normale omstandigheden. Goede voorlichting over veilige seks is daarom erg belangrijk’.

Piek op de soa-poli na de vakantie

In veel populaire vakantielanden komen soa- en hiv-infecties vaker voor dan in eigen land. De soa-poli merkt dan ook een stijging van consulten na de vakantie. Hoewel de GGD naast de huisarts dé plek is waar jongeren terecht kunnen voor een soa-test, is voorkomen met een condoom nog altijd beter dan genezen. Daarom delen medewerkers van GGD IJsselland gratis condooms en toffe gadgets uit en geven ze voorlichting over veilig vrijen.

Ook voorlichting op camping Dennenoord

De medewerkers van GGD IJsselland adviseren niet alleen bij de vakantiebussen op station Zwolle over veilig vrijen, maar ook op jongerencamping Dennenoord in Ommen. Op deze camping wordt ook de sekskennis van jongeren getest aan de hand van een quiz: wat weten ze nou écht over veilig vrijen? De reacties op de acties van GGD IJsselland zijn positief.

Altijd condooms mee

GGD IJsselland adviseert jongeren om altijd condooms mee te nemen op vakantie. Het is hierbij wel belangrijk om rekening te houden met een aantal dingen. Zo mogen condooms niet op een te warme plek liggen want dan kunnen ze beschadigen. Ook de vrieskou in het laadruim van het vliegtuig kan condooms aantasten: neem daarom condooms altijd mee in de handbagage.

Voor alle vragen over (veilige) seks is er een website: www.sense.info.