KWC houdt 50e Flevotour

Geplaatst op 9 mei, 2013 om 3:00 | In de categorie:

De Kamper Wielerclub houdt zaterdag 11 mei de 50e editie van de Flevotour. Het evenement is in de loop der jaren uitgegroeid tot een echte wielerklassieker voor nieuwelingen en junioren. De jubileumaflevering van de Flevotour wordt een bijzondere met de finish op de Kennedylaan en tal van extra activiteiten.

Rob Kalter is een de leden van het organisatiecomite van de Flevotour, dat verder bestaat uit Kees van der Vegt, Wim de Lange, Frits Rooseboom, Michel van der Vegt, Trudy van der Graaf en Margriet de Lange. Met zo’n vijftig vrijwilligers wordt de Flevotour in goede banen geleid. De laatste jaren worden steeds meer hulpmotoren ingezet. Zo is de organisatie in staat om belangrijke politietaken, met betrekking tot de veiligheid, over te nemen.

KWC pakt uit om extra cachet te geven aan de 50e editie, met dank aan de hoofdsponsors Unive en Pouw Kampen. Zo worden er op het Burgemeester Berghuisplein (vlakbij de finish) bij Sporthal De Reeve van 14.00 tot 17.00 uur skeeler- en fietscrossdemonstraties gegeven. ‘s Avonds is er een reunie in de KWC-hoeve voor alle leden, oud-leden, bestuursleden, oud-bestuursleden en organisatoren. De feestavond begint met een buffet om 19.00 uur.

De organisatie heeft speciaal voor de 50e editie alle oud-winnaars uitgenodigd. “Als je de winnaars bij elkaar zet, kom je tot een indrukwekkend lijstje”, zegt een trotse Rob Kalter. ” De eerste winnaar Gabi Minneboo, Piet Kleine, Jos Lammertink, Leon van Bon, Serves Knaven, Adri van der Poel en Jelle Nijdam. Joop Zoetemelk is eens vierde geworden bij de Flevotour. Ook hij heeft een uitnodiging gekregen. Het is afwachten wie er komen. De Flevotour heeft altijd sterke winnaars gehad. Veel van deze renners hebben later naam gemaakt in het wielerpeloton.”

De Flevotour is van oudsher een evenement voor jonge wielrenners (nieuwelingen en junioren). Voor junioren geldt de Kamper koers als de oudste wielerklassieker van Nederland. Ook de dames konden enige tijd terecht bij de Flevotour, maar in november 2007 besloot KWC zich alleen nog te richten op de junioren en nieuwelingen. En dus kan het Kamper wielerpubliek komende zaterdag genieten van twee wielerkoersen. Om 10.00 uur gaan de nieuwelingen (15/16 jaar) van start over hun wedstrijd over 84 kilometer. De finish wordt omstreeks 12.00 uur verwacht. Om 14.15 uur vertrekken de junioren. Zij rijden 115 kilometer. De finish staat gepland rond 17.00 uur.

In beide categorieen komen ruim 140 renners aan de start. Ook dit jaar vindt de start plaats bij het Koeplein. Als finishplek is gekozen voor de Kennedylaan. “Daar was vroeger ook de finish”, aldus Kalter, die er aan toevoegt dat er bij de junioren een Deense ploeg meedoet. Zo heeft de 50e editie ook nog een internationaal tintje.

Bron: De Brug