Kampen intensiveert begeleiding werkzoekenden via WorkFast-methode

Geplaatst op 13 maart, 2013 om 6:09 | In de categorie:

De gemeente Kampen stimuleert inwoners met een bijstandsuitkering meer om zo snel mogelijk een baan te vinden. Zij worden via de WorkFast-methode intensief begeleid. Het doel is om bijstandsgerechtigden weer snel aan het werk te helpen.
De WorkFast-methode is een zeer intensief traject richting werk. De methode gaat uit van de volledige inzet van de werkzoekende. Hij of zij moet vijf dagen per week bezig zijn met solliciteren, netwerken en vacatures zoeken. Daarnaast hebben zij meerdere keren per week gesprekken met hun consulent, wat zelfs kan oplopen tot twee keer per dag. In de gesprekken wordt ingegaan op wat de werkzoekende heeft gedaan om werk te vinden en krijgt hij of zij opdrachten en/of adviezen mee. Als een werkzoekende zich niet voldoende inzet, wordt de uitkering verlaagd conform de verordening van de gemeente. Uiteindelijk kan dit er zelfs toe leiden dat men tijdelijk geen recht meer heeft op bijstand.
Wethouder Lidi Kievit: “Wij geven elke werkzoekende zo goed mogelijk de ondersteuning die past bij zijn of haar situatie om het heft zelf in handen te nemen, maar het is en blijft de verantwoordelijkheid van de werkzoekende zelf om betaald werk te vinden. Uiteindelijk zijn alle partijen erbij gebaat; voor de betrokkene is het belangrijk dat hij of zij weer aan de slag kan om zo mee te kunnen blijven doen aan de samenleving. Voor de gemeente is het prettig dat er geen bijstandsuitkering meer verstrekt hoeft te worden.”
De nieuwe werkwijze is op 4 maart gestart en duurt in eerste instantie een half jaar. De aanpak heeft in andere gemeenten geleid tot een aanzienlijke daling van de zogeheten nieuwe instroom in de bijstand (70-80%) en een eveneens forse daling van het bestaande bestand (60-70%).