Signaleren, bestrijden en voorkomen van de eikenprocessierups

Geplaatst op 20 april, 2017 om 10:50 | In de categorie:

De komende tijd zullen ze weer te zien zijn: de rood-witte linten om bomen. Op deze plekken bestrijdt de gemeente Kampen de eikenprocessierups. Deze rups komt sinds 2011 voor in Kampen en kan schadelijk zijn voor de gezondheid van mensen.

De eikenprocessierups is berucht om zijn brandharen. Wanneer deze haren uitvallen, kan dit bij mensen leiden tot jeuk en klachten aan de ogen en luchtwegen. Daarom bestrijden we de rupsen preventief met zogenoemde nematoden. Omdat we dit in een vroeg stadium doen, hebben de rupsen hun brandharen nog niet verloren en kunnen ze geen overlast veroorzaken.

Bestrijding tussen 20.00 en 7.00 uur

Nematoden kunnen niet tegen uv-licht, waardoor de werkzaamheden tussen 20.00 uur en 7.00 uur plaatsvinden. Ze bestrijden de eikenprocessierups in de stad, in dorpskernen, rondom sportterreinen en langs routes waar veel mensen komen. Dit kan leiden tot overlast. Maar doordat de spuitmachine continu doorrijdt, is deze overlast slechts van korte duur. Let wel even op wanneer u in de buurt wandelt of fietst. Door de nevel kan uw kleding vies worden.

Twee bestrijdingsrondes

De gemeente voert half april en de eerste helft van mei twee biologische bestrijdingsrondes (nematoden) uit. Hiermee wordt naar verwachting zo’n negentig procent van de eikenprocessierupsen tegengegaan. Daarna wordt er enkele malen een ronde langs de eiken gemaakt om te kijken of er nesten van de eiken processie rups aanwezig zijn waarna deze door een gespecialiseerd bedrijf verwijderd worden. Ziet u een nest van de eikenprocessierups in een gemeentelijke boom? Dan kunt u dit melden via het Klant Contact Centrum (KCC). Het KCC is op verschillende manieren bereikbaar. U kunt:

  • een melding doorgeven het meldingsformulier;
  • bellen naar 14038;
  • langskomen bij de balie van het stadhuis.

Wilt u meer informatie over de eigenschappen van de rups en de mogelijke gezondheidsklachten kijkt u dan op www.ggdijsselland.nl.